Ethias levert een positieve bijdrage aan de grote maatschappelijke en milieu-uitdagingen van vandaag door in haar beleggingsbeslissingen verder te gaan dan een risico-rendementsanalyse en door er ESG-criteria in te integreren. Ethias is onder meer bezorgd over de impact die haar investeringen kunnen hebben op de financiering van de energietransitie en de totstandkoming van een rechtvaardigere samenleving. Die rol als verantwoorde investeerder gaat hand in hand met haar verantwoordelijkheid op lange termijn in haar levensverzekeringscontracten, in haar beheer van de wettelijke en aanvullende pensioenen en in de ondersteuning van de lokale economie.
Zoals het laatste IPCC-rapport laat zien, heeft de klimaatopwarming door menselijke activiteit ernstige gevolgen, zoals de stijging van de zeespiegel en het verlies van biodiversiteit. Er is vooruitgang geboekt in de planning van aanpassingsmaatregelen en risicobeperkende beleidsmaatregelen, maar ze zijn nog niet grootschalig of snel genoeg en er zijn nog steeds hiaten. Het is van essentieel belang om onmiddellijk maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming te beperken tot 1,5°C om onomkeerbare negatieve effecten te voorkomen.
Ethias is zich bewust van de dringende noodzaak om actie te ondernemen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken en om te werken aan een rechtvaardige transitie waarbij ze steunt op een krachtige governance. Daarom heeft ze in 2023 haar initiatief van verantwoorde investeerder dat in de jaren ervoor is opgestart, voortgezet en aangevuld met nieuwe initiatieven:
EUR 250 miljoen aan investeringen in duurzame projecten na de uitgifte van een groene obligatie
In 2023 gaf Ethias een groene obligatie uit die een groot succes bleek te zijn bij de beleggers. Hiermee haalde Ethias EUR 250 miljoen op, die geïnvesteerd worden in projecten en activiteiten die een positieve impact hebben op het milieu. Ethias is er trots op dat ze een van de weinige Belgische actoren is die in 2023 een groene obligatie heeft uitgegeven, een bewijs van haar engagement voor duurzame investeringen en milieubescherming.
Ontwikkeling en publicatie van het impactinvesteringsbeleid
Naar aanleiding van de steun aan de oprichting van het Impact Finance Belgium Institute heeft Ethias, in samenwerking met BE.Impact, de eerste versie van haar beleid voor impactinvesteren ontwikkeld. Dit beleid is nu een belangrijk onderdeel van het kader voor duurzaam en verantwoord investeren. Impactinvesteringen streven naast financieel rendement ook een positieve impact op de samenleving en het milieu na. Hiermee gaan ze dus verder dan de traditionele ESG-benadering, die niet-financiële criteria integreert in de analyse en selectie van investeringen om de financiële risico's op de lange termijn te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere wereld.
Transparantie rond de concepten die ten grondslag liggen aan de classificatie van de beleggingsproducten als artikel 8-producten volgens de SFDR
Met het oog op transparantie zijn het ESG-integratiebeleid en de definitie van verantwoord investeren, in overeenstemming met de SFDR-verordening, gepubliceerd op de website ethias.be. Het eerste document geeft een duidelijker beeld van de middelen die Ethias gebruikt om ESG-criteria te integreren in haar vermogensbeheer. Het tweede verduidelijkt de criteria waarmee Ethias rekening houdt om een belegging als verantwoord te beschouwen volgens de SFDR-verordening.
In 2024 bestaan de belangrijkste duurzaamheidsuitdagingen voor Ethias in het nastreven van drie hoofddoelen:
Het formaliseren en indienen van het decarbonisatieplan voor de beleggingsportefeuille in overeenstemming met het SBTi-initiatief
Na haar toetreding tot BACA in 2021 heeft Ethias zich in 2022 aangesloten bij het SBTi. Dit sterke engagement van Ethias is erop gericht om een plan met tussentijdse decarbonisatiedoelstellingen in te dienen (op basis van erkende wetenschappelijke methoden) en door een onafhankelijke instantie te laten valideren. Het doel? Net Zero bereiken tegen 2050, in lijn met de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Ethias wil haar strategisch plan rond klimaatmitigatie tegen eind 2024 indienen.
Verdere aanwending van de fondsen afkomstig van de uitgifte van de groene obligatie
Ethias heeft de in 2023 opgehaalde fondsen bijna volledig geïnvesteerd, maar zal deze in 2024 blijven inzetten voor de financiering van concrete projecten met een positieve impact op het milieu. De specifieke domeinen waarop Ethias zich zal blijven richten, worden uiteengezet in het financieringskader van de groene obligatie.
De uitrol van het beleid voor impactinvesteringen in positieve impactprojecten
In 2024 wil Ethias haar beleid voor impactinvesteringen voortzetten door te investeren in projecten die een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu. Het is haar ambitie om een toonaangevende Belgische speler te worden op het gebied van impact investing en tegelijkertijd de tijd nemen om zorgvuldig na te gaan of de beleggingsopportuniteiten overeenstemmen met haar visie, om zo beleggingen te garanderen die een positieve en meetbare impact hebben.