Fietsopleidingen

 

Ontdek de getuigenissen van twee verzekerden die in 2022 fietsopleidingen organiseerden voor hun personeel: de stad Luik en het maatwerkbedrijf Westlandia.

Het maatwerkbedrijf Westlandia organiseerde in 2022 fietsopleidingen voor het personeel.

 

Aan het woord: Jo Ameys, preventieadviseur maatwerkbedrijf Westlandia

 

- Wat heeft er toe geleid dat u actie heeft ondernomen rond verkeerveiligheid voor fietsers / deze fietsopleiding heeft georganiseerd?

Het aanbieden van deze fietsopleiding kaderde binnen onze doelstelling rond bedrijfsgezondheid in het jaaractieplan voor 2022.

Westlandia organiseerde een groepsaankoop voor elektrische fietsen via een terugbetalingsplan. Eén van de voorwaarden om een fiets te kunnen aankopen was het volgen van de inhouse georganiseerde fietsopleiding.

De actie werd een voltreffer: maar liefst 125 medewerkers zijn ingegaan op het aanbod en engageerden zich om de fiets zoveel mogelijk te gebruiken tijdens de woonwerkverplaatsingen.

Vanuit de werkgroep mobiliteit werd geijverd voor bijkomende ondersteuning: een onderhoudscontract voor de fiets is inbegrepen en alle fietsers ontvingen een fietshelm en fluohesje. In de winterperiode organiseren we ook sensibiliseringsacties waarbij de medewerkers aan de inrijpoort worden opgewacht.

 

- Waarom koos u Ethias als partner?

Ethias is sinds jaar en dag onze vaste arbeidsongevallenverzekeraar.

Tijdens een overleg met Eric Christens, preventieadviseur binnen het preventieteam van Ethias, kwam ons voornemen om onze medewerkers een fietsopleiding te laten volgen ter sprake en vernamen wij dat Ethias ons hierbij kon ondersteunen.

Meestappen in dit verhaal was dan ook een logische keuze voor ons.

 

- Beantwoord de opleiding aan uw verwachtingen?

Absoluut.

Om nauwer aan te sluiten bij de noden en mogelijkheden van onze medewerkers werd het programma van de bestaande opleiding aangepast. Zo hielden we onder meer rekening met het feit dat defensief rijden geen evidentie is voor de meeste van onze werknemers.

Na het theoretische deel waarin op een interactieve manier de verkeersregels werden uitgelegd volgden de praktijkoefeningen waaronder het inoefenen van stuurvaardigheden zoals hard remmen en slalommen.

- Hoe werd de opleiding onthaald / ervaren door de medewerkers?

Zeer positief, ondanks de aanvankelijke weerstand binnen de groep.

De initiële terughoudendheid ging hand in hand met het idee dat ontstaan was bij de werknemers dat het volgen van de opleiding impliceerde dat wij als werkgever van oordeel waren dat onze mensen niet met de fiets konden rijden.

Daar waar de eerste groep aanvankelijk de kat uit de boom keek nam hun enthousiasme toe naarmate de opleiding vorderde. De volgende workshops, telkens in kleine groepen van maximaal 15 deelnemers, verliepen in een ongedwongen sfeer met veel animo.

Een pluim op de hoed van de lesgevers die er vlot in slaagden aansluiting te vinden bij de deelnemers.

 

 


 

De stad Luik organiseerde fietsopleidingen voor het personeel in 2022

 

Mevrouw Michèle PICHOT, waarnemend Aministratief directeur van de Directie Strategie en Personeelsontwikkeling van de Stad Luik vertelt over deze ervaring.

 

- Wat was de aanleiding om deze fietsopleidingen te organiseren?

 

De stad Luik zet reeds verschillende jaren in op verplaatsingen met zachte vervoersmiddelen en dit voor woonwerk- en werkverkeer.

We stellen vast dat steeds meer agenten de fiets als vervoermiddel gebruiken, aangemoedigd door de fietsvergoeding en de aanleg van nieuwe beveiligde parkings op onze verschillende locaties en op het grondgebied van de stad.

 

Agenten de kans geven om gedurende 3 uur de fiets op te stappen onder professionele begeleiding en zo hun zelfvertrouwen te (her)winnen leek ons een passend initiatief om actieve mobiliteit te bevorderen.

 

- Waarom koos u Ethias als uw partner om dit te doen?

 

Met de hulp van Ethias en partner ProVélo, gekend voor zijn pedagogische expertise, konden we dit project realiseren.

Het combineren van theorie - opgebouwd rond begrippen uit het verkeersreglement - en praktijk met verkenning van de stedelijke routes van Luik, overtuigde ons onmiddellijk.

 

- Wat is het effect van de gevolgde opleiding?

Naast het versterken van het zelfvertrouwen en het gevoel van veiligheid tijdens het fietsen in de stad, hebben deze opleidingen bijgedragen aan het aanhalen van de banden en het uitwisselen van goede praktijken tussen agenten van de stad Luik van verschillende sites en afdelingen.

Het afsluiten van dit eerste luik, namelijk de fietsopleidingen, laat ons toe ook andere acties te overwegen (Fietsambassadeurs binnen de diensten, markering alle fietsen in gebruik...)

 

- Voldoet de gevolgde training aan uw verwachtingen en die van de deelnemers?

 

Ja, de trainers zijn experten die vanuit hun ervaring de opleiding vlot aanpassen aan het niveau van het publiek en aan de kenmerken van de verschillende groepen. Het organiseren van de training dicht bij de werkplek heeft een grote meerwaarde omdat de agenten hierdoor kennis maken en leren omgaan met de vele aanpassingen die recentelijk zijn doorgevoerd voor fietsers (fietsstraat, beperkte eenrichtingsstraat, enz.)

 

- Hoe reageerden uw medewerkers op deze training?

 

Met de deelnemers werden veel fietstips gedeeld en in een paar uur leerden zij veel routes kennen. Deze aangename ervaring heeft sommige collega's nieuw leven ingeblazen.

 

Doordat onze medewerkers zelfverzekerd de weg opgaan met de fiets komen ze ontspannen op het werk aan en dit na een fysieke inspanning wat bijdraagt aan een goede gezondheid.