Hoe kies je een veilig wachtwoord?

Enkele basistips

  • Gebruik kleine letters en hoofdletters als je een wachtwoord moet samenstellen.
  • Voeg er minstens één cijfer naar keuze aan toe en eindig met een symbool (euroteken, uitroepingsteken, enz.).
  • Zorg ervoor dat je wachtwoord minstens tien tekens telt.
  • Kies een eenvoudige zin om het te onthouden door de eerste letter van elk woord te nemen. Bijvoorbeeld: “Maak van acht meter Japanse stof uw nieuwe pyjama”. Dat geeft dan: Mv8mJsunp!
  • Je kunt de woorden van een zin ook aan elkaar schrijven. Een persoonlijke zin samenstellen, garandeert een hoge veiligheid.

 

De veiligheid verhogen

 

 

 

·   Valideren in twee stappen is een optie die de veiligheid sterk verhoogt.

 

Wanneer de functie is geactiveerd, opent er bij het inloggen telkens een venster nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingegeven. In dat venster moet je een sms-code invoeren die je is toegestuurd of die is gegenereerd door de applicatie Authenticator.

 

Als een hacker in het bezit is van je wachtwoord zal hij niet verder kunnen, want hij heeft geen toegang tot de smartphone die in je tas of zak zit.

 

Als je back-upcodes voorgesteld door de dienstverlener (Google, Firefox, enz.) afdrukt of opslaat, zal je je account altijd onder controle hebben.

 

·   Kies voor de toepassing itsme om de veiligheid te garanderen bij het inloggen op officiële platformen (overheidsadministraties, banken, enz.).

 

·   Om te voorkomen dat je wachtwoorden vergeet of om geen lijsten met wachtwoorden in een boekje te laten rondslingeren, kan je bijvoorbeeld ook de beheerder Lastpass gebruiken. Die zal al je inloggegevens op een veilige manier opslaan.

 

Olivier Bogaert

 

Commissaris van Gerechtelijke politie, auteur van Surfons Tranquille

Vzw Secunews

 

https://pwdtest.bee-secure.lu/