phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

Help! Mijn auto start niet meer!

Foute brandstof tanken, is dat erg?
Image(s) licensed by Ingram Image
Iedereen weet dat auto's in de wintermaanden tussen november en maart vaker batterij- of motorpech hebben. En daar zit de kou zeker voor iets tussen! U kunt de sleutel nog zo vaak in het contact draaien als u maar wilt (wat u eigenlijk ook maar beter niet doet), het helpt niet: u krijgt uw auto niet meer aan de praat en komt sowieso te laat. En vrienden of buren erbij halen die iets van automechanica kennen, kunt u ook al op uw buik schrijven. Maar hoe maakt u dan het best komaf met die ellende? Wij geven enkele tips!
Startproblemen: dé klassieker in de wintermaanden
Parkeert u uw wagen meestal op straat? Hoe kouder het buiten is, hoe hoger het risico dat uw wagen moeilijk zal starten. En dan hebben we het nog niet over die andere problemen zoals bevroren portieren en sloten of een geblokkeerde handrem of ruitenwisser. Gaan de temperaturen richting of onder het vriespunt? Dan hebben de batterij en de alternator (het systeem dat de batterij in gang zet) daar het meest onder te lijden. Want in de winter gebruikt u uw lichten, verwarming en zetelverwarming vaker, en dat vergt veel meer van de batterij dan normaal. Bij koud weer kan een batterij tot 35% van haar efficiëntie verliezen.
Welke soorten pech komen het vaakst voor in de winter?
3 DIY-tips om uw auto opnieuw aan de praat te krijgen

Ga naar de tweede versnelling
U hebt al enkele keren aan de sleutel gedraaid maar uw wagen start niet. Stop met proberen want u zou de motor kunnen verdrinken. Staat u op een vlakke baan of in een hellende straat? En hindert u geen andere voertuigen? Vraag dan enkele voorbijgangers om u te duwen. Schakel alle systemen die u niet echt nodig hebt uit (autoradio, koplampen ...) zodat u alle energie kunt gebruiken voor de motor. Draai de contactsleutel om (zonder de motor te starten), duw het koppelingspedaal in en zet uw wagen in tweede versnelling. Laat de handrem los maar houd de koppeling ingedrukt en laat u voortduwen. Als de wielen in beweging zijn, zou de motor uiteindelijk moeten starten.

Laad uw batterij opnieuw op
Als u aan de contactsleutel draait, start de motor niet en geven de lichtjes in het dashboard maar weinig licht. Dat betekent dat uw batterij plat is! Voor dit probleem zijn er 3 oplossingen: uw wagen aan een andere wagen koppelen met kabels, een lader of booster gebruiken of uw batterij demonteren en ze thuis opladen.

  • Startkabels aansluiten
    Hiervoor hebt u een tweede wagen en uiteraard ook startkabels nodig (de kabels van 25 mm² zijn geschikt voor benzine- en dieselmotoren). Plaats de twee voertuigen tegenover elkaar met de motorkappen naar elkaar toe en trek de handremmen op. Plaats nu de kabels: de klemmen van de rode kabel op de positieve polen (+) en de klemmen van de zwarte kabel op de negatieve pool (-) van het 'gevende' voertuig en op een niet gelakt en metalen onderdeel van het pechvoertuig. De polen moeten schoon zijn en de kabels mogen elkaar nooit raken. Start vervolgens het 'gevende' voertuig en laat de motor enkele minuten stationair draaien vooraleer u het pechvoertuig probeert te starten. Op deze website wordt alles duidelijk met afbeeldingen uitgelegd
  • Gebruik een draagbare booster
    Het voordeel van zo'n booster is dat u geen ander voertuig nodig hebt. Het toestel is voldoende intensief om de motor alleen te doen starten. Verder is het principe hetzelfde. U sluit de kabels van de lader aan op uw batterij: rode klem op de positieve pool en zwarte klem op de negatieve pool of op een metalen deel van het motorblok. Zet de lader aan en start uw voertuig dan opnieuw. Zodra uw motor gestart is, kunt u de booster uitschakelen en de klemmen verwijderen (eerst zwart en daarna rood).
  • Warm of laad uw batterij opnieuw op
    Uw batterij is misschien wel gewoon te koud? Haal ze uit het motorgedeelte (raadpleeg hiervoor de gebruikershandleiding van uw voertuig). Leg ze op een vlakke ondergrond binnen bij u thuis, bedek ze met een deken en wacht tot ze opnieuw opwarmt. Nog altijd geen reactie? Houd ze dan bij en gebruik een aangepaste oplader. Kies voor traag opladen. Na een volledige dag of nacht zou uw batterij opnieuw voldoende energie moeten hebben en klaar zijn om opnieuw onder de motorkap te worden geplaatst.

Of bel de pechverhelping van Ethias!

Autopech? Bel Ethias Assistance 24 uur per dag.

De meest comfortabele en de snelste oplossing, zonder kopzorgen en zonder vuile handen ☺

Hebt u een Ethias Assistance Car & Family afgesloten? Goed zo!
Bel ons op het nummer 011 28 28 28 en de pechverhelper is er binnen de 30 minuten. Krijgt hij uw voertuig ter plaatse weer aan de praat? Fantastisch! Nog snel een handtekening en u kunt weer de baan op.

Krijgt de pechverhelper de motor na verschillende pogingen toch niet aan de praat? Dan is het echt wel ernstig. In zo'n geval is er maar één oplossing: naar de garage takelen voor herstelling. Maar geen nood, ook daar zorgt de pechverhelper voor. En het is gratis. Zodra uw wagen in de garage is, kunt u zelf de herstelling bespreken met uw garagehouder. Kan uw wagen niet binnen de 24 uur worden hersteld? Dankzij de formule Car & Family Plus krijgt u gedurende 5 dagen een vervangwagen.

 Hebt u nog geen Ethias Assistance Car & Family afgesloten? Ontdek de voordelen.  In slechts enkele minuten tijd sluit u online een contract af. Betalen kan heel veilig en u bent de volgende dag al verzekerd!

Klaar voor het koudste seizoen van het jaar?

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.