phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

Wanneer moet uw wagen op onderhoud en bij wie?

Wanneer moet uw wagen op onderhoud en bij wie?
Image(s) licensed by Ingram Image
Om enkele honderden euro's uit te sparen, 'vergeet' u misschien dat uw wagen op onderhoud moet. Niet doen! Bij een ongeval kan uw verzekering zich dan zelfs tegen u keren. Als u regelmatig op onderhoud gaat, staat u bovendien niet onnodig met autopech aan de kant. Wanneer moet zo'n onderhoud precies gebeuren? Gaat u naar de garage of doet u het zelf? Ethias geeft u deze waardevolle tips.

Beter op onderhoud dan pech
U wint op elk vlak door uw wagen in goede staat te houden en regelmatig te laten nakijken door een professional. Eerst en vooral is het een pak veiliger omdat u het risico op pech of een ongeval sterk vermindert. Anders komt u misschien voor hoge herstellingskosten te staan. U verlengt bovendien de levensduur van uw wagen. En wilt u blijven profiteren van de garanties van de constructeur? Dan hebt u er alle belang bij om de aanbevelingen in het onderhoudsboekje strikt op te volgen.
Als uw wagen niet goed wordt onderhouden, kan uw verzekeringsmaatschappij zelfs weigeren om u te vergoeden. Het kan zich ook tegen u keren als uw wagen niet door de technische keuring geraakt. Bijvoorbeeld wanneer u met verouderde banden rijdt.

Tot slot: een slecht onderhouden wagen verbruikt en vervuilt ook meer. Dat is niet goed voor uw portemonnee en ook niet voor de luchtkwaliteit.

Wanneer moet uw wagen op onderhoud?
Dat hangt natuurlijk af van uw wagen. Het model, de leeftijd, het type motor, het aantal kilometers op de teller en hoe vaak u uw wagen gebruikt, spelen hierbij een rol. Hebt u een nieuwe wagen of een tweedehandsmodel? Wanneer u een tweedehandswagen koopt, vergeet dan niet om de onderhoudsbewijzen en -facturen op te vragen.

Groot of klein onderhoud?
Een benzinewagen moet u doorgaans om de 15.000 kilometer laten nakijken. Bij een dieselwagen is dat om de 20.000 tot 30.000 kilometer. Maak er een gewoonte van om eenmaal per jaar, of ten laatste om de twee jaar, een afspraak te maken bij uw garagehouder. Doe dat in elk geval voor u naar de technische controle moet of een grote afstand gaat afleggen, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie.

Wilt u echt alle details kennen? Kijk dan in het onderhoudsboekje van uw wagen. Daarin staan alle nazichtbeurten die uw constructeur aanbeveelt en op welk moment u ze moet laten uitvoeren. Van olie verversen, tot het vervangen van remblokjes en bougies of het reinigen van de luchtfilter ... alles staat erin!

Uw onderhoudsboekje kwijt?
U vindt het ook makkelijk terug op het internet. Een andere optie is het onderhoud van je wagen digitaal bijhouden, bijvoorbeeld via deze app die je kan downloaden in de App Store of de Google Play Store.
Quand faire l’entretien de votre voiture, et chez qui ?
@ Welcomia on Freepik.com

Zelf het onderhoud doen of een professional inschakelen?

De veiligste oplossing is het onderhoud te laten uitvoeren door een professional. In het netwerk van het merk, in een gespecialiseerd centrum of bij een zelfstandige garagehouder? Aan u de keuze. Wist u dat er sinds 2002 vrije concurrentie is voor wagenonderhoud, dankzij de Europese regelgeving 1400/2002/CE? U bent dus niet meer verplicht om het onderhoud van uw wagen te laten uitvoeren in een merkgarage om de garantie van de constructeur te behouden.

Vergelijk dus zeker de prijzen en profiteer van de concurrentie. Veel autocentra bieden immers interessante forfaits aan. Een laatste goede raad: vraag steeds vooraf een offerte zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Steekt u graag zelf de handen uit de mouwen?
Misschien hebt u wel zin om zelf het onderhoud uit te voeren. Een voordelige oplossing waarmee u de prijs een stuk naar beneden haalt. Let wel op, want een goede kennis van automechanica is een vereiste. Iedereen kan natuurlijk wel de bandenspanning controleren of de ruitenwisserbladen vervangen, maar voor het andere werk hebt u toch wat meer kennis van techniek en zelfs elektronica nodig.

Misschien is deze oplossing wel iets voor u: de doe-het-zelfgarage! Zoals het woord het al zegt, gaat het om een garage waar u zelf aan de slag kunt. U koopt uw onderdelen of onderhoudsproducten en huurt ter plaatse een hefbrug en het materiaal. Zo kunt u zelf aan uw eigen auto sleutelen en tegelijk profiteren van het advies van een professional die er rondloopt.

De laatste tips voor onderweg!

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.