phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

Welke verzekeringen zijn verplicht in België?

Welke verzekeringen zijn verplicht in België?
Image(s) licensed by Ingram Image
Is een familiale verzekering verplicht als u kinderen hebt? Moet u uw motor verzekeren zelfs als die meestal in de garage staat? Is een sportverzekering echt nodig voor uw wekelijkse partijtje tennis? Laten we eens bekijken welke verzekeringen verplicht zijn in België.

In ons land zijn bepaalde verzekeringen wettelijk verplicht. Met andere woorden: de wetgever legt ze op en we moeten ons er allemaal aan houden. Andere verzekeringen zijn dan weer facultatief: u bepaalt zelf of u ze neemt. De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid bijvoorbeeld is verplicht voor elk motorvoertuig waarmee u op de openbare weg komt: auto, motor, speed pedelec, scooter, kampeerauto, … Een bestuurdersverzekering is daarentegen niet verplicht.

Er zijn overigens verzekeringen die wél verplicht zijn maar niet wettelijk verplicht. We noemen dit contractueel verplichte verzekeringen. De verplichting staat namelijk in het contract. De brandverzekering is een goed voorbeeld. De verhuurder mag ze dus in zijn huurcontract opnemen, en dat geldt zowel in Vlaanderen als Wallonië.

Tot daar de theorie, maar wat betekent dat in de praktijk?

Is de autoverzekering verplicht? Ja!
De wettelijk verplichte verzekeringen

In België kunt u deze op de vingers van één hand tellen.

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto/Motor

Ze vergoedt de materiële en lichamelijke schade die u met uw voertuig veroorzaakt aan anderen, of aan uw inzittenden. Zodra u met uw motorvoertuig op de openbare weg bent, verplicht de wet dat u een BA-verzekering hebt. Zelfs als u er vrijwel nooit mee rijdt. Bijvoorbeeld als u maar drie keer per jaar met uw quad erop uittrekt.

Tip:
Om te vermijden dat u bij een ongeval in fout zelf voor alle kosten opdraait, bevelen we u sterk aan om uw BA aan te vullen met facultatieve verzekeringen zoals:
  • de Omniumverzekering die de schade aan uw voertuig dekt.
  • de Bestuurdersverzekering die uw lichamelijke schade verzekert
  • de Rechtsbijstandsverzekering die u bij betwisting van de herstellingskosten helpt om een vergoeding te krijgen.

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid

Deze is verplicht voor bepaalde vrijetijdsactiviteiten zoals de jacht.

  • Brandverzekering voor huurders

    Huurt u iets in Vlaanderen of Wallonië? De huisbaas mag in zijn huurcontract verplichten dat u een Huurdersverzekering afsluit. Deze dekt uw verantwoordelijkheid bij schade aan de huurwoning en/of de inhoud. Enkel in de regio Brussel geldt deze verplichting niet. 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Architecten, dokters, boekhouders, … zijn verplicht om een beroepsverzekering te nemen.

Bepaalde beroepen zoals dokters, architecten, reisorganisatoren of boekhouders moeten een specifieke verzekering afsluiten voor hun beroepsaansprakelijkheid. Bovendien is een werkgever verplicht om zijn personeel te verzekeren tegen werkongevallen of op de weg naar en van het werk. Ook bepaalde openbare gelegenheden hebben de wettelijke verplichting zich te verzekeren tegen brand en ontploffingsgevaar. Denk daarbij aan hotels of nachtclubs.

>  Staat u aan het hoofd van een bedrijf of een openbare dienstverlening? Ontdek hoe Ethias u kan helpen.

Verplichte contractuele verzekeringen
  • De omnium voor uw auto

    Vaak verplichten financieringsmaatschappijen deze verzekering voordat ze u een lening toekennen voor uw nieuwe wagen.

Facultatieve maar aanbevolen verzekeringen

Ze zijn niet verplicht, wél van harte aanbevolen. Het leven zit immers vol verrassingen, nietwaar?

Enkele voorbeelden:

In elk geval bepaalt u zélf hoe zeker u wilt zijn. Evalueer dus goed de risico’s en financiële gevolgen als u het nut van een verzekering beoordeelt. En denk bij uzelf: het is beter om een verzekering te nemen dan om levenslang te betalen voor een spijtig ongeval.

> Wilt u een check-up van uw verzekeringen? Maak een afspraak met een adviseur van Ethias.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.