1. Voedselvergiftiging
Die zeevruchtenschotel die er zó heerlijk uitzag. Dat flesje water waarop het dopje misschien tóch niet meer verzegeld was. Die Thaïse curry in dat schattige eethuisje… Voedselvergiftiging op reis is dé nummer één waardoor u in het buitenland in het ziekenhuis aan een infuus belandt. Een kleine troost: met de juiste medicatie is dit vervelende euvel meestal snel verholpen.
2. Een slag van de zon
Op vakantie in het warme zuiden? Héérlijk! Maar: wees alert voor een zonnesteek. Zeker jonge kinderen, baby’s en ouderen zijn er extra gevoelig voor. Voldoende water drinken en tijdens de grootste hitte uit de zon blijven, zijn zeker een aanrader.
Hebt u toch last van hoofdpijn, een versnelde hartslag, sufheid, oorsuizingen, zweten of koorts? Bent u misselijk (en moet u soms braken)? Is uw huid erg rood of net heel bleek? Dan is de kans groot dat u een zonneslag hebt. Het is belangrijk om de lichaamstemperatuur snel naar beneden te krijgen. Drink véél water, rust, blijf uit de zon en raadpleeg zeker een arts als binnen de 24u geen beterschap optreedt.
Met baby’s en kinderen neemt u beter geen enkel risico: uitdroging kan levensbedreigend zijn. Ga dus meteen naar een eerstehulppost of naar spoed.
3. Een breuk
U trekt al een paar uur door de Zwitserse Alpen als het plots begint te regenen. Dat leuke, steile bergpaadje verandert al gauw in een minimodderstroom. Voor u het goed en wel beseft, bekijkt u het edelweiss plots van véél te dichtbij. Slecht nieuws: bij uw val hebt u uw pols gebroken.
Of u combineert een surf- en yogavakantie waarbij u in een overmoedige bui de adelaarshouding oefent op uw surfplank. Uw zenmomentje duurt maar even: een andere surfer knalt tegen uw plank, waarbij u niet alleen uw evenwicht verliest maar ook het gevoel in uw rechterbeen. Verdict in het ziekenhuis: dijbeenbreuk. Auw!
4. Insectenbeten
U nestelt zich na een lange dag gezellig in uw slaapzak. Maar nog sneller springt u er weer uit. Een koppel wespen vond uw slaapplek óók enorm cosy. Helaas bent u allergisch voor wespensteken. Nu moet u zich halsoverkop naar het ziekenhuis reppen voor verzorging. Het overkomt niet alleen u. Kleine mormels als wespen, bijen, (tropische) muggen, teken en horzels kunnen uw vakantieplannen danig in de war sturen én een serieuze hap uit uw budget zuigen.
5. Repatriëring
Het allerlaatste waar u van droomt als u met vakantie bent, is vervroegd te moeten terugkeren. Soms gebeurt er iets waardoor het wél nodig is: bijvoorbeeld als er thuis iemand ernstig ziek is. Alsof dat nog niet erg genoeg is, kunnen de extra kosten (vlucht, overnachting, huurwagen, reeds betaalde verblijfskosten, …) hiervoor zwaar oplopen.
Ziekte 100% uitsluiten is onmogelijk. Maar met een goede voorbereiding geraakt u al ver(der). Bent u allergisch voor insectenbeten? Neem dan de nodige dosis antihistamine mee. Ook rehydratatiepoeder (ORS) mag niet in uw reisapotheek ontbreken. Het is trouwens altijd een goed idee om voor uw vertrek uw EHBO-kit én uw medicijnen te checken: een uitgebreide checklist vindt u hier. Zelfs een check-up bij de dokter of de tandarts plannen is geen overbodige luxe. Zo vermindert u het risico op medische problemen al een heel stuk.
Zelfs als u goed voorbereid bent, gebeurt het helaas soms tóch dat u tijdens uw vakantie medicijnen nodig hebt, naar de dokter, tand- of oogarts moet, of in het ziekenhuis belandt.
Gelukkig is er Ethias Assistance Car & Family. Zo wordt uw gemoedsrust écht verzekerd. In geval van ziekte of een ongeval staan we 100% voor u klaar. We gaan tot het uiterste om uw ongemakken zoveel mogelijk te verlichten, en dit wereldwijd (en in heel geografisch Europa voor uw wagen).
Gerust onderweg én op reis?