6 essentiële stappen als u een woning koopt

Een woning of appartement kopen is vaak een mijlpaal in het leven. U staat dus best met kennis van zaken aan de start. Daarom: deze lijst met 6 essentiële stappen.

 

1. Bepaal uw budget

U weet meteen in welke prijsklasse u moet zoeken, en u vermijdt teleurstellingen of een lege portemonnee. Maar hoe bepaalt u het budget om een woning te kopen?

  • Kijk over welk kapitaal u beschikt. Weet dat de meeste banken u niet 100% van de vraagprijs lenen – wel 80%. Uw startkapitaal bedraagt dus best 20% van de totale aankoopprijs.
  • Bovenop de aankoopprijs van uw huis of appartement zijn er heel wat extra kosten:
    • Registratierechten: Vanaf 1 juni 2018 betaalt u een standaardtarief van 7 procent. Voor bescheiden woningen met een aankoopprijs tot 200.000 euro is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro. Die vrijstelling komt overeen met een korting van 5.600 euro. Voor woningen of appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand geldt de korting tot een aankoopprijs van 220.000 euro. Voor elke volgende woning of ander vastgoed betaalt u het gewone tarief van 10 procent registratierechten. (zie schema hieronder)
    • Dossierkosten van de bank (zo’n 500 euro)
    • Verzekeringen
    • Notariskosten:
      - 1% registratierechten op het geleende bedrag
      - 0,30% inschrijvingsrecht op het geleende bedrag
      - Notariskosten: het percentage hangt af van de precieze prijs
      - De aktekosten van de notaris (aanvraag stedenbouwkundig attest, bodemattest en hypotheek) liggen tussen 800 en 1100 euro
    • Eventuele renovatiekosten: reken tussen de 750 en 1500 euro per m2
    • Verhuiskosten
    • Decoratiekosten: zoals verf, gordijnen en verlichting
    • Gemeenschappelijke kosten bij een appartement
    • Onroerende voorheffing (kadastraal inkomen) - jaarlijks te betalen
6 essentiële stappen als u een woning koopt

Tip: Bij een ingrijpende energetische renovatie (vb. verwarming, koeling of luchtcirculatie volledig vervangen) betaalt u in plaats van 7 slechts 6 procent registratierechten en krijgt daar bovenop een vrijstelling van 4.800 euro als het om een bescheiden woning gaat (geen registratierechten op de eerste schijf van 80.000 euro).

2. Vind uw gedroomde huis of appartement

Begin niet blindelings aan uw zoektocht. Denk goed na over wat u belangrijk vindt:

  • Nieuwbouwwoning waar u direct in kunt of een woning renoveren?
  • Appartement in de stad of huisje op het platteland?
  • Dicht bij uw werk of familie?
  • Dicht bij een bushalte of treinstation?
  • Rijwoning of een alleenstaande woning?
  • Grote tuin of knus terras?
6 essentiële stappen als u een woning koopt

@ Pixabay

3. Onderhandel over de prijs

Een eigenaar heeft altijd een prijs in gedachten. Maar dat bedrag kunt u meestal met 10 à 15% doen zakken. Opgelet: het is niet de verkregen korting die u voor ogen moet houden. Wel de prijs die u uiteindelijk betaalt voor uw huis of appartement.

 

4. Financier en verzeker uw woning

Vergelijk het aanbod van verschillende banken. Zo vindt u de financiering die het best past bij uw situatie. En dan is er nog de verzekering. Ten eerste: de schuldsaldoverzekering die u en uw gezin financieel beschermt als u zou overlijden. Ten tweede: de woningverzekering. Die is wettelijk niet verplicht, wel sterk aanbevolen. Hiermee bent u gedekt in geval van brand, storm, natuurrampen, waterschade, glasbreuk en diefstal. Test Aankoop raadt trouwens de Woningverzekering van Ethias aan – dat doen ze in hun artikel van februari 2017.

 

    Tip: U bent niet verplicht om uw woningverzekering bij de bank te nemen. U kiest volledig zelf en in alle vrijheid waar u dat doet.

6 essentiële stappen als u een woning koopt

@ Pixabay

5. Teken uw compromis

Met de compromis – oftewel onderhandse verkoopovereenkomst – is de verkoop definitief. Getekend? Ga dan opnieuw naar de bank om de details van uw hypotheeklening te regelen. Daarna springt u binnen bij de notaris. Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden.

 

    Tip: Gaat u naar de bank? Zorg dat u alle praktische documenten bij hebt: de getekende compromis, kredietaanvraag en offertes voor werken als u gaat renoveren.

 

6. Ga langs bij uw notaris

Maak een afspraak bij de notaris om de authentieke akte te ondertekenen. Deze akte biedt u juridische zekerheid bij de kredietverstrekking en de verkoop.

Normaal verlopen er maximum 4 maanden tussen de compromis en de verkoopakte. Reden? De rentevoet die de bank verleent is 4 maanden geldig. Daarom moet u de hypothecaire lening tijdens die periode tekenen bij de notaris.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.