phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

Waarop moet je letten als je je huurcontract vroeger opzegt?

Je hebt je droomjob gevonden in Dublin. Feest! Als alles goed loopt, verhuis je binnen 3 maanden naar je nieuwe stek. Ondertussen moet je wel de eigenaar van je huidige huurappartement verwittigen. Wist je dat hij recht heeft op een opzegvergoeding als je het pand minder dan drie jaar bewoond hebt? Hoe dat precies in elkaar zit, kom je hier te weten!

Wat gebeurt er als je het huurcontract vroeger dan voorzien verbreekt?
Soms is verhuizen iets waar je niet omheen kan. Bijvoorbeeld omdat je gezin groeit, omdat je in een scheiding verwikkeld bent, door ontslag of omdat je een nieuwe job hebt. De reden doet er eigenlijk weinig toe, je moet nu je huurcontract opzeggen. De wet zegt dat elke huurder een huurcontract op élk moment mag beëindigen. De reden van je vertrek hoef je niet te vermelden. Het volstaat om een aangetekende brief te verzenden naar de eigenaar 3 maanden voor je vertrek uit de huurwoning. Een voorbeeld van zo’n opzegbrief vind je hier.

Verlaat je de woning binnen de eerste drie jaar?
Dan is het iets ingewikkelder. Zo heeft de eigenaar het recht om een opzegvergoeding te vragen, bovenop de 3 maanden opzeg. Tijdens de opzeg blijf je gewoon je huur betalen, zelfs wanneer je al vroeger uit het pand vertrekt. Let wel even op: de opzegtermijn van 3 maanden gaat in vanaf de 1e dag van de volgende maand.

Wat zegt de wet?

Wat zegt de wet?

Je verlaat je woning …
… binnen het eerste jaar? Dan staat de vergoeding gelijk aan 3 maanden huur.
… binnen het tweede jaar? Dan staat de vergoeding gelijk aan 2 maanden huur.
… binnen het derde jaar?  Dan staat de vergoeding gelijk aan 1 maand huur.

Deze vergoeding of compensatie moet geregeld worden op het moment van vertrek. In deze periode ga je ook met de eigenaar kijken in het pand om de staat van de woning vast te stellen. Heb je geen schade veroorzaakt? Super! Dan krijg je je volledige waarborg terugbetaald.
Wil je hier meer over lezen? Neem een kijke op de website van Wonen Vlaanderen.

Er zijn twee manieren om te ontsnappen aan de opzegvergoeding
De wet voorziet twee speciale gevallen waarin je de opzegvergoeding niet moet betalen:

  1. Het huurcontract werd niet geregistreerd door de eigenaar. Resultaat: je mag je huurwoning op élk moment verlaten zonder vooropzeg en zonder opzegvergoeding.
  2. De verhuurder maakt zelf een einde aan het huurcontract. Heb je een nieuwe woning gevonden voor het einde van de opzegtermijn (die de eigenaar heeft vastgelegd)? Dan mag je vroeger uit je huidige huurwoning vertrekken. De verhuurder moet jou wel 1 maand tijd geven om te verhuizen. Maar een opzegvergoeding? Die hoef je niet te betalen! Zelfs niet in de eerste drie jaar van je huurcontract.

En in sommige gevallen betaalt Ethias de opzegvergoeding terug!
Echt? Helemaal! Als je een Huurdersverzekering bij Ethias hebt dan profiteer je van een unieke garantie in België: de wederverhuringsvergoeding! Stel: je moet je huurwoning verlaten door een scheiding, overlijden of ontslag. In dat geval betaalt Ethias je het bedrag (of de opzegvergoeding) dat je verschuldigd bent aan de eigenaar terug. Kom hier alles te weten over de wederverhuringsvergoeding.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.