Of dekt de brandverzekering van uw woning ook het kot van uw student? En hoe zit dat als uw kind in het buitenland studeert? Bekijk hier welke schade is gedekt door uw verzekering, zonder meerkost.
Moet u voor een studentenkot een aparte brandverzekering hebben?
De verhuurder van een kot zet meestal in het contract dat u zich moet indekken tegen schade door brand, wateroverlast en ontploffing. Een brandverzekering is wettelijk niet verplicht. Uiteraard is het niet verstandig om onverzekerd te huren. Zo vermijdt u achteraf vervelende toestanden. Gelukkig hebt u al een oplossing: uw Woningverzekering.
Is uw woningverzekering ook de brandverzekering van het studentenkot?
Het antwoord is ja. Als uw student niet thuis woont, blijft hij gewoon gedekt door de brandverzekering van uw woningverzekering. Zonder meerkost zelfs. In uw contract is het kot van uw kind immers automatisch inbegrepen. Goed nieuws, nietwaar?
Brand, waterschade of glasbreuk in het kot van uw kind?
Als uw kind verantwoordelijk is voor de schade aan zijn kot, dan zal de verzekeraar van de kotbaas de kosten op hem verhalen. Dus in de praktijk op u. Maar geen nood. U kunt gelukkig een beroep doen op uw brandverzekering.
U vindt hier alle algemene voorwaarden. Laten we een paar voorbeelden bekijken.
Twee herkenbare situaties voor een student:
En wat als mijn kind in het buitenland op kot zit?
Ook dan is de Woningverzekering van Ethias van toepassing. Ideaal als uw kind op kot gaat in de Europese Unie, voor een Erasmus-uitwisseling bijvoorbeeld. Wilt u meer weten over wat er allemaal in de brandverzekering voor een studentenkot zit, lees dan verder.
Ook verzekerd tegen diefstal op kot en andere schade?
Hebt u in uw verzekering ook diefstal en schade aan de inboedel (meubels of kleding bijvoorbeeld) opgenomen, dan gelden deze waarborgen ook voor de persoonlijke spullen in het kot van uw kind. Op die manier profiteert uw zoon of dochter van een superuitgebreide verzekering als ze op kot zitten!
Maak samen een inventaris
Wanneer u de huurovereenkomst tekent, zorg er dan ook voor dat u de staat van de woning samen met uw huisbaas inventariseert. Maak een document op waarin u alles opsomt wat gebroken of beschadigd (schilderwerk, parket, …) is. Wordt de huurovereenkomst beëindigd, maak dan samen opnieuw een plaatsbeschrijving. Als u een dispuut zou hebben met uw verhuurder, dan klaren deze twee documenten heel wat uit.
Een moeilijk contact met uw huisbaas?
Hopelijk hebt u hierover geen conflicten met uw huisbaas (of het kantoor waarvan u huurt) en worden problemen makkelijk opgelost. Verloopt de communicatie met de verhuurder toch moeilijk, dan kan het slim zijn de procedure zakelijk aan te pakken. Op de website van de Vlaamse Overheid vindt u een modelbrief om schade ten laste van de verhuurder aan te kaarten bij uw huisbaas.