1. Waarvoor gaat u uw nieuwe wagen gebruiken?
Welke soort trajecten gaat u afleggen met deze auto? Korte afstanden in de stad, vaak in de file? Of honderden kilometers per dag, meestal op de snelweg? Afstand is een belangrijk criterium dat bepaalt of een 100% elektrische wagen voor u een optie is, of u beter kiest voor een hybride, diesel- of klassieke benzinewagen. Welk type motor kiest u? In dit artikel leest u de voor- en nadelen van elke oplossing.
2. Hoelang wilt u rijden met deze wagen?
Hier denkt u beter even op langere termijn. Hou bij de keuze van de brandstof bijvoorbeeld rekening met de fiscaliteit en het milieu. Stel uzelf zeker deze vraag wanneer u nadenkt over een dieselwagen. Niet goed voor de natuur, fiscaal ongunstig: vroeg of laat zullen dieselwagens verdwijnen van onze wegen. Bezin dus eer u begint … Is een dieselwagen nog wel een goed idee? Lees het in dit artikel.
3. U gaat voor 100% elektrisch? Hoe en wanneer gaat u herladen?
U hebt een hart voor het milieu en bent helemaal gewonnen voor de elektrische wagen. Denk dan wel goed na: hoe gaat u deze wagen herladen? Kan dat bij u thuis? Kunt u een laadpaal installeren in uw garage? Of hebt u een parkeerplaats waar de wagen even op krachten kan komen? Door goed na te denken vermijdt u een emotionele aankoop. Want als elke oplaadbeurt een hoop gedoe wordt, maakte u misschien niet de juiste keuze. Om u een idee te geven: een herlaadbeurt thuis kost u ongeveer 5 euro aan elektriciteit*. Daarmee bent u 100 kilometer zoet.
(*0,2 kWh/km (gemiddeld verbruik) x € 0,25/kWh (gemiddelde prijs per kWh) – Bron: Engie België )
4. U gaat voor een benzine of hybride? Vergelijk dan het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.
Het loont vooral als u vooraf een idee hebt over het verbruik en de uitstoot van hybride - en benzinewagens. Wedden dat u die eerste indruk snel bijstelt? Nu de brandstofprijzen blijven stijgen en de milieunormen steeds strenger worden, loont het de moeite om hier grondig over na te denken. Vraag meer gedetailleerde info aan uw dealer en pluis de brochures en sites van de autofabrikanten uit.
5. Welke veiligheidsopties kiest u voor uw nieuwe wagen?
Maak het uzelf makkelijk en lees ons artikel ‘Deze opties maken uw nieuwe wagen een stuk veiliger ’. Daar vindt u alle verplichte veiligheidsopties, de veiligheidsopties die de Europese Commissie aanbeveelt én degene die nuttig kunnen zijn. Maak uzelf vertrouwd met deze nieuwe technologieën vóór het Salon begint. Zo voelt u zich alvast op uw gemak als verkopers u bekogelen met informatie, en vooral: zo hebt u al een idee van wat u echt belangrijk vindt.
6. Wat is de restwaarde van uw huidige wagen?
Onderhandelen is een kunst op zich. Om de prijs van uw nieuwe auto te verlagen, zal u de verkoper moeten overtuigen. Want u wilt natuurlijk de beste kortingen en een goede overnameprijs voor je huidige wagen. Daarom is het belangrijk om de restwaarde te kennen. Met andere woorden, hoeveel is uw huidige auto nog waard ? U kunt uw auto online laten schatten, zodat u al een richtprijs hebt. Zo’n schatting houdt natuurlijk geen rekening met de werkelijke staat. En als de overnameprijs van de verkoper u echt te laag lijkt: niets houdt u tegen om uw auto zelf te verkopen via een tweedehandssite. U moet dan wel wat geduld hebben. Want u zult tijd moeten stoppen in vragen van geïnteresseerden, bezoekjes, proefritten, de verplichte technische controle … Lees onze tips als u beslist hebt om uw auto te verkopen.
7. Hoe gaat u uw wagen financieren?
Klassieke financiering? Langetermijnhuur? Leasing? Één belangrijke tip: vergelijk de verschillende formules grondig! Het tarief, uw maandelijkse aflossingen, de terugbetalingsperiode, de volledige kredietkosten ... maak uw rekening zorgvuldig. En lees vooral de algemene voorwaarden van A tot Z. Is het beter om via uw bank een krediet aan te vragen, of kiest u beter voor de financieringsformule van de dealer? Ook hier is geen algemene regel. Tip: speel zeker de concurrentie tegen elkaar uit. Want misschien vindt u een formule die voordeliger is dan degene die u in gedachten hebt.
TIP!