Ai, een ongeval! Wat nu?

Breng jezelf eerst in veiligheid
Breng jezelf eerst in veiligheid

 

Zet het voertuig zo mogelijk op een veilige plaats om andere weggebruikers en de hulpdiensten door te laten.

 

Zet de motor uit, gebruik de handrem, zet de vier richtingaanwijzers op, trek je fluohesje aan en plaats je gevarendriehoek op de juiste afstand (op minimaal 30 m op gewone wegen en op minimaal 100 m op autosnelwegen). 

 

Noteer de nummerplaat van het andere voertuig of neem een foto (voor het geval dat de andere bestuurder probeert te vluchten). 

Als er gewonden zijn
Als er gewonden zijn

 

Bel 112. Dat is verplicht, zelfs bij lichte verwondingen. De politie wordt op de hoogte gebracht en zal een proces-verbaal opstellen.

 

Vul ook een aanrijdingsformulier in, als het kan. Dat versnelt de afhandeling van het ongeval.

Het aanrijdingsformulier
Het aanrijdingsformulier



Gebruik een Europees aanrijdingsformulier (in principe, ligt er in ieder voertuig zo’n formulier). Vul het samen direct na het ongeval in. Eén enkel aanrijdingsformulier volstaat.


NB: Als je geen aanrijdingsformulier hebt, kun je de applicatie Crashform gebruiken. Of je kunt de contactgegevens van de partijen en verzekeraars, de omstandigheden van het ongeval, de tijd en plaats en de handtekeningen van beide bestuurders ook op een gewoon papier noteren.

 

Beide partijen moeten de voorzijde invullen en ondertekenen (tenzij ze het niet eens zijn). Iedere bestuurder bewaart een exemplaar: het origineel of het doorgedrukte exemplaar, dat is om het even. De achterzijde kun je thuis rustig verder invullen.

 

Enkele aandachtspunten:
 

  • Beschrijf alleen de omstandigheden van het ongeval, zeg nooit iets over je aansprakelijkheid, zelfs als je denkt dat je duidelijk gelijk of ongelijk hebt.
  • Neem foto's. Van de plaats van het ongeval, de schade aan de voertuigen, de brokstukken, de remsporen.
  • Lees het aanrijdingsformulier goed na voor je het tekent. Als het formulier eens getekend is, geef je je akkoord met de inhoud ervan en kan je er niet meer op terugkomen.
Als er betwisting is
Als er betwisting is

 

Ben je het niet eens met de versie van de feiten van de andere bestuurder? Bel de politie. Die zal een proces-verbaal opmaken. Elke bestuurder kan ook apart een aanrijdingsformulier invullen dat niet door de andere bestuurder ondertekend wordt.

 

Het is ook mogelijk om twee schetsen te maken op hetzelfde aanrijdingsformulier, als de betwisting bijvoorbeeld alleen gaat over de stand van de twee voertuigen.

 

Ga je niet akkoord gaat met 100% van de informatie die op het aanrijdingsformulier staat? Onderteken het dan in geen geval.

Als er meer dan 2 voertuigen betrokken zijn
Als er meer dan 2 voertuigen betrokken zijn

 

Je moet een aanrijdingformulier invullen met iedere bestuurder met wie je een aanrijding gehad hebt.

 

Noteer de contactgegevens van de andere partijen in de rubriek ‘Mijn opmerkingen’ of op de achterkant van het aanrijdingsformulier.

 

Maak ook een schets van het volledige ongeval.

Als het ongeluk in het buitenland plaatsgevonden heeft
Als het ongeluk in het buitenland plaatsgevonden heeft

 

Geen probleem: het Europees aanrijdingsformulier is in heel de Europese Unie identiek, ongeacht de taal. Neem je eigen aanrijdingsformulier en vul het in je eigen taal in.

Als je een geparkeerd voertuig beschadigd hebt
Als je een geparkeerd voertuig beschadigd hebt

 

Of een boom, een verkeersbord, een lichtmast ... Maakt niet uit. Bel direct de politie. Anders pleeg je vluchtmisdrijf. En dat kan je in de rechtbank veel geld kosten!