Stap 2: de barbecue aansteken
- Steek de barbecue een half uur op voorhand aan.
- Kies voor houtskool of natuurlijk hout.
- Steek enkele blaadjes krantenpapier aan op verschillende plaatsen onder de brandstof.
- Gebruik enkel aanmaakblokjes en lange lucifers.
- Gebruik nooit ontvlambare vloeistoffen zoals benzine, aardolie, brandspiritus, olie of zelfs aanmaakgels voor de barbecue. Laat ontvlambare vloeistoffen nooit vlak bij het vuur liggen. Dan kan er geen ontploffing ontstaan!
- Blaas niet op het vuur maar gebruik een blaasbalg. Dan krijgt u geen as in de ogen.
- Voeg nooit houtskool toe om het vuur aan te wakkeren.
Stap 3: bakken maar!
- Is de houtskool bedekt met een mooi wit laagje as? Dan is het tijd om te bakken! Is de houtskool nog rood, wacht dan even.
- Zorg ervoor dat het bakrooster de gloeiende houtskool niet raakt, maar plaats het rooster er minstens 10 centimeter boven.
- Gebruik ovenwanten en een beschermende schort.
- Lange haren? Bind ze vast en draag geen synthetische kledij.
- Gebruik aangepast keukengerei met lange handvaten.
- Drink in de buurt van de barbecue geen alcohol of laat er geen alcohol staan. Of laat een BBQ-bob bakken, dat is de veiligste optie.
Stap 4: na het barbecueën
- Hou er rekening mee dat het een tijd duurt voordat de houtskool volledig opgebrand is.
- Laat het rooster afkoelen voor u het aanraakt.
- Gebruik droog zand om de barbecue te doven. Gebruik nooit water want de spatjes kunnen brandwonden veroorzaken.
- Verplaats nooit een barbecue die nog warm is.
- Verwijder de as pas zodra die volledig afgekoeld
- Blijf in de buurt tot de houtskool volledig opgebrand is.
Gebruik gewoon uw gezond verstand!
- Investeer in een barbecue van goede kwaliteit en lees eerst de gebruiksaanwijzing.
- Laat het vuur nooit onbewaakt achter, vooral als er voedingswaren met veel vet aan het garen zijn. Heet vet kan namelijk brand veroorzaken.
- En vooral: houd kinderen en dieren altijd op een veilige afstand!
Wat doet u bij een ongeval?
Terwijl er heerlijke steaks op de barbecue liggen, maakt u een praatje met uw vrienden. Plots wakkert het bakvet de vlammen stevig aan en vat de mouw van uw hemd vuur! Help!
Tijdens het barbecueseizoen zijn deze ongelukken schering en inslag. De slachtoffers belanden soms met zeer ernstige verwondingen op intensieve zorgen. In de helft van de gevallen gaat het om brandwonden door contact met de barbecue of de hete kolen. In de andere gevallen worden de ongevallen veroorzaakt door de vlammen.
De juiste reflex
- Doof het vuur! Gebruik hiervoor een deksel, zand, een brandblusapparaat, een vochtige doek of een deken. Haal iedereen weg bij het vuur en panikeer niet.
- Staat er iemand in brand? Laat hem of haar over de grond rollen en bedek het slachtoffer met een jas of een vochtig deken (geen synthetische stoffen!) om de vlammen te doven.
- Koel de brandwonden af. Volg hiervoor de regel van 3 x 20, ook wel 'cooling' genoemd: Laat lauw water van 20 °C (idealiter tussen 15 en 20 °C) gedurende 20 minuten stromen vanop 20 cm afstand van de verbrande zone. Richt de waterstraal niet rechtstreeks op de wond maar laat het water van bovenaf langzaam naar de getroffen zone stromen.
- Bel de hulpdiensten via het nummer 112. Is de wond niet te ernstig? Bel dan een arts. Houd de brandwond intussen nog steeds onder het water.
- Trek de kleren van de verbrande persoon niet uit. Daardoor maakt u het letsel meestal nog erger. Snijd de kledij rondom de wond uit. Doe ook de ringen en juwelen uit voordat de huid begint op te zwellen.
- Geef het slachtoffer niets te eten of te drinken. En zorg ervoor dat hij of zij het niet koud krijgt.
Welk nummer moet u bellen bij een noodgeval?