Is een familiale verzekering eigenlijk verplicht?

Is een familiale verzekering eigenlijk verplicht?
Image(s) licensed by Ingram Image
Een familiale verzekering betaalt de schade die u, iemand van uw gezin of uw huisdier toebrengt aan anderen. Maar is deze verzekering eigenlijk verplicht in België? En in welke gevallen is deze verzekering nuttig? Een overzicht.

In België bent u niet verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering beter bekend als familiale verzekering, af te sluiten. Toch is dit soort verzekering geen overbodige luxe. Volgens Assuralia hebben 90 procent van de Belgen deze verzekering op zak en daar hebben ze goede redenen voor. Ongelukjes in uw dagelijks leven, hoe klein ook, bezorgen u altijd kopzorgen. Om nog maar te zwijgen over de financiële kater die u aan dit ongemak overhoudt. Stel u maar eens voor dat het slachtoffer levenslang invalide blijft en u verantwoordelijk blijft voor de kosten. In dit geval bent u maar wat blij dat u op uw familiale kan rekenen.

Een familiale verzekering is niet verplicht, uw slachtoffer vergoeden wél
Met een familiale verzekering bent u op uw gemak en hoeft uw gezin niet op te draaien voor de kosten aan de tegenpartij na een ongeluk in de privésfeer. In tegenstelling tot de familiale verzekering (die niet verplicht is), bent u wel verplicht om het slachtoffer te vergoeden voor de schade die hij of zij door uw toedoen heeft geleden. De wet schrijft voor dat u met heel uw vermogen verplicht bent om de schadevergoeding correct te betalen.
Discussie na een ongeval? Reken op de waarborg Rechtsbijstand bij uw familiale verzekering.

Het is een geruststelling voor u dat u voor de terugbetaling een beroep doet op uw familiale verzekering. In het geval van materiële schade, waarborg rechtsbijstand en toegang tot het recht geldt een vrijstelling van 263,53 euro, bij lichamelijke schade vergoedt de verzekering altijd het volledige bedrag. Zelfs de schade veroorzaakt door uw huisdier, wordt door uw familiale verzekering terugbetaald aan het slachtoffer. Ook voor wie alleen woont of koppels zonder kinderen doen er goed aan om dit soort verzekering op zak te hebben.
Schade die u zelf veroorzaakt aan eigen bezittingen of eigen lichamelijke schade wordt niet vergoed.

Waarom een familiale verzekering onmisbaar is:
3 voorbeelden uit het dagelijks leven

  • Uw hond ontsnapt uit de tuin en loopt plots de straat over. Een fietser kan het dier niet meer ontwijken en maakt een val. De fiets is stuk en ook de fietser is gewond. De familiale verzekering vergoedt zowel de lichamelijke als materiële schade.
  • U hebt vrienden uitgenodigd om te komen aperitieven bij u thuis. Uw dochter ziet de gsm van een van uw vrienden op de tafel liggen en begint ermee te spelen. In al haar enthousiasme laat ze de smartphone op de grond vallen. Resultaat? Een grote barst in het scherm. Gelukkig wordt de schade aan de smartphone terugbetaald door uw familiale verzekering.
  • U bent op vakantie in Oostenrijk samen met uw gezin. Het is mooi weer en u geniet met volle teugen van deze vakantie. Zalig! Wanneer u van de piste glijdt, botst u tegen een andere skiër. Hij is lichtgewond en moet voor verzorging naar het ziekenhuis. U bent er het hart van in en bent ook wel een beetje bang van de schadekosten die uw richting uitkomen. Niet nodig! Ook voor ongelukjes in het buitenland rekent u op uw familiale verzekering.

U ziet het: een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Hoewel een familiale verzekering niet verplicht is, is het toch sterk aan te raden om deze verzekering voor u en uw gezin af te sluiten. Zo bent u altijd gerust. Voor meer informatie over de familiale verzekering van Ethias neemt u een kijkje op de website  of gaat u langs in een Ethias-kantoor bij u in de buurt.
U kan ons ook altijd telefonisch contacteren via het gratis nummer 0800 25 777. We staan steeds voor u klaar.

Lees zeker even onze infofiche en algemene voorwaarden vooraleer je een Familiale verzekering van Ethias afsluit. Deze documenten zijn ook gratis beschikbaar in onze kantoren.

De Burgerlijke Aansprakelijkheid Privéleven is een jaarcontract onderworpen aan het Belgisch Recht dat elk jaar stilzwijgend wordt verlengd, tenzij het ten minste 3 maanden voor de vervaldag door een van de partijen wordt opgezegd. Ben je niet tevreden? Je kan een brief sturen naar Ethias, Prins-Bisschopssingel 73 te 3500 Hasselt, of een e-mail naar klachtenbeheer@ethias.be. Indien je geen voldoening krijgt, kan je jouw klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.