phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

Familiale verzekering: wat te doen bij een schadegeval?

Familiale verzekering: wat te doen bij een schadegeval?
Image(s) licensed by Ingram Image

Volgens Assuralia hebben 9 op de 10 Belgen een familiale verzekering. Een goede reflex! Want het dagelijkse leven gaat niet altijd over rozen. Niemand is immuun voor tegenslag die geld kost. Hoe reageert u het beste als het toch gebeurt? Hoe dient u uw schadedossier in? Binnen welke termijn? Schriftelijk of telefonisch? En wat als ú het slachtoffer bent?

Waarvoor dient de familiale verzekering?

Stel: u, iemand uit uw gezin of uw huisdier brengt schade toe aan anderen in de privésfeer.  Met andere woorden: schade aan iemand die geen deel uitmaakt van uw gezin. Dan moet u die schade herstellen. De Familiale verzekering gaat vanaf dat moment van kracht. Om al die dagelijkse kleine ongelukjes te dekken. Bekijk de hele uitleg van a tot z.

Enkele willekeurige voorbeelden:

  • U snoeit een boom in uw tuin en een tak valt in de serre van uw buurman.
  • Uw oogappel van 9 jaar springt van de duikplank en verwondt een andere zwemmer.
  • Uw hond verscheurt de vinylcollectie van vrienden die u bezoekt.
  • U wijkt met uw fiets van de weg af omdat u bent afgeleid door uw gps en u maakt een kras in een auto.
  • Uw schattebout van 2 jaar morst een glas melk over de tablet van haar opa.
Andere concrete voorbeelden?

of doorloop deze lijst met 7 ongelukjes die kinderen geregeld veroorzaken.

Potje breken, potje betalen

U hebt zich uitgebreid verontschuldigd bij het slachtoffer. Dat siert u. Maar uw zalvende woorden zullen niet volstaan. U moet de portemonnee opentrekken om de schade die u hebt veroorzaakt te herstellen. Tenzij u een Familiale verzekering afsloot!

Hoe uw schadegeval aangeven bij Ethias?

Makkelijkste manier: dit aangifteformulier online invullen. U kunt het ook downloaden, printen en met de hand invullen, in leesbare letters. Bezorg ons daarna uw ondertekende aangifte met eventuele bewijsstukken.

Via e-mail: schade.familiale@ethias.be
Via de post: Ethias, Dienst Schade Familiale,  Prins-Bisschopssingel 73, 3500 Hasselt

Nóg sneller: vul uw verklaring in en verstuur ze direct via MyEthias.
Familiale verzekering: wat te doen bij een schadegeval?

Of bel ons Customer Center op 011 28 24 00: we openen uw schadedossier en helpen u om uw verklaring in te vullen.

Welke informatie geeft u door?

  • Uw identiteit en polisnummer.
  • De identiteit van de persoon die de schade heeft veroorzaakt.
  • De identiteit van de tegenpartij die onder de schade heeft geleden.
  • De plaats, datum en het uur van het ongeval.
  • De aard, de omstandigheden en de oorzaak van het ongeval. Vergeet geen schets te maken en enkele foto’s bij te voegen.
  • De aard en evaluatie van de materiële schade.
  • De naam en gegevens van eventuele getuigen.

Binnen welke termijn?

U moet uw schadegeval ten laatste binnen de 10 dagen aangeven. Vergat u bewijsstukken zoals een kopie van het proces-verbaal of offertes/facturen van de herstelling? Vermeld ze bij uw aangifte en stuur de documenten zo snel mogelijk door, liefst binnen de 48 uur. Stel het niet uit! Hoe sneller uw dossier compleet is, hoe sneller we het kunnen bekijken en hoe sneller de schade wordt vergoed.

En wat als de schadevergoeding wordt uitgesteld?

Normaal gesproken gaat het heel snel. In het merendeel van de gevallen wordt de schadevergoeding binnen de maand uitgekeerd nadat uw dossier werd aanvaard of nadat het onderzoek werd afgerond.

Wat met de franchise?

Vanaf € 263,53. Dit betekent dat als de kosten dit bedrag niet overschrijden, Ethias helaas geen enkele vergoeding zal betalen. Het is aan u om het slachtoffer terug te betalen. Zijn de kosten hoger dan dit bedrag? Dan wordt de franchise afgetrokken van onze tussenkomst.
*Deze bedragen zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. Ze werden bepaald volgens de index van 05/2019.

En wat als u het slachtoffer bent?

Stel: uw buurman installeert een nieuwe keuken. En hij boort in al zijn enthousiasme door de muur van uw slaapkamer. Lap!  U belt bij hem aan maar hij heeft geen oren naar uw klacht: hij weigert u te vergoeden of zijn verzekeraar in te schakelen. Daar staat u dan! Wat kunt u doen? Als u hebt ingetekend op de optie Rechtsbijstand in uw contract, kunt u gerust zijn. Onze juridische bijstand zal stappen ondernemen (in der minne of voor de rechtbank als dat nodig is) zodat u deze zaak kunt winnen. Oef!

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.