phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

Een nieuwe gezinssituatie, een nieuw verzekeringscontract?

Het ouderlijk huis verlaten, uit elkaar gaan, kinderen krijgen, gaan samenwonen ...  De samenstelling van uw gezin kan in uw leven wel een paar keer veranderen. Verandert dat dan ook iets voor uw verzekeringen? Als u alleen gaat wonen, bent u dan nog beschermd door de verzekeringen van uw ouders? Moet u uw polissen aanpassen bij de geboorte van een kind? Of als u gaat samenwonen? En bij een scheiding, wie neemt dan de verzekeringen over? Dit zijn de meest voorkomende situaties.
Mijn kind gaat op kot

Zolang uw kind onder uw dak woont, is het gedekt door uw verzekeringen. Maar hoe zit dat als zoon- of dochterlief op kot gaat om te studeren of voor een stage naar het buitenland moet? Simpel: er verandert niets zolang hij of zij bij u gedomicilieerd blijft.

Brandverzekering: u hoeft geen aparte brandverzekering af te sluiten voor de verblijfplaats van een student in België of het buitenland. De woningverzekering voor uw domicilie geldt ook voor studentenkamers. En voor u het vraagt: zonder extra premie! U hoeft zelfs uw verzekeraar niet te informeren, deze uitbreiding is automatisch geregeld. Meer weten.

Familiale verzekering: uw dochter stoot haar koffie om over de tablet van een vriendin of uw zoon rijdt met zijn step een voetganger aan terwijl hij tijdens zijn stage de straatjes van Lissabon verkent? Gelukkig vergoedt uw familiale verzekering de schade.

Autoverzekering: van kot naar huis, van cursus naar stage ... Dochterlief heeft gewoon steeds vaker een wagen nodig. Uw wagen? OK, maar ... Zolang ze nog geen 26 is en uw auto maar af en toe gebruikt, is ze gedekt door uw verzekering. U moet echter wel uw verzekeraar op de hoogte houden. Gebruikt zij uw wagen bijna elke dag, dan moet de polis worden aangepast. Meer weten.

Reisbijstand: uw kind kan rustig blijven rondreizen. Uw reisbijstand dekt alle leden van uw gezin die onder uw dak gedomicilieerd zijn, of u nu samen of apart reist.

Mijn kind gaat het huis uit

Ooit komt het ervan: de kinderen slaan hun vleugels uit en verlaten de ouderlijke woning. En dat is maar goed ook! Maar volwassen worden betekent ook nieuwe verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld zelf verzekeringen regelen. Want zodra de kinderen het huis uit zijn, zijn ze niet meer gedekt door uw polissen. Ze moeten dus zelf verzekeringen afsluiten, al naargelang wat ze nodig hebben. Zoals? Een BA voor de scooter of de auto, een huurdersverzekering tegen schade aan de woning en - héél nuttig - een familiale verzekering, die goed van pas komt bij schade aan een derde. Meer lezen.

Ik ga alleen wonen

Alleen wonen heeft het voordeel dat u alles zelf kunt beslissen. Een nadeel is wel dat u ook alles zelf moet regelen. Is dit uw eerste woning zonder pa en ma of medehuurders? Deze 2 basisverzekeringen besparen u heel wat kopzorgen als er iets misloopt. Het hangt natuurlijk ook af van wat u precies nodig heeft. Heeft u een auto? Of elektronische apparatuur? Gaat u soms op reis? Heeft u een hospitalisatieverzekering via uw werkgever? Heeft u een huisdier? Enne ... uw temperament: bent u eerder voorzichtig of juist zorgeloos van aard? Sommigen kiezen voor totale gemoedsrust, anderen zijn minder bang om wat risico te nemen.

Welke verzekeringen moet u afsluiten? Welke zijn verplicht? Een overzicht.

Het is beslist, u gaat samenwonen

Bent u klaar om als koppel door het leven te gaan? Gefeliciteerd! Of u gaat trouwen of samenwonen maakt voor uw verzekeringen nauwelijks verschil. Maar als u allebei van alle waarborgen wilt profiteren, dan is het wel belangrijk dat u beiden gedomicilieerd bent op hetzelfde adres. En het goede nieuws is? U spaart flink wat geld uit! Voortaan hoeft u namelijk geen afzonderlijke contracten meer af te sluiten voor elke dekking: één enkele polis is genoeg.

Als jullie geen van beiden een verzekering hebben,
is het makkelijk. Dan beginnen jullie vanaf nul. Bespreek samen welke verzekeringen jullie nodig hebben, vooral dan voor jullie woning, de auto(‘s) en om schade te dekken die je nu eenmaal in het dagelijks leven of op vakantie kunt oplopen. Wist u dit al? Bij Ethias kunt u vrijwel alle verzekeringen online afsluiten. Snel en handig!

Heeft u al verzekeringen afgesloten?
 Dan is dit een goed moment om de ‘dubbele’ polissen te ontbinden. Let op: dit betekent soms dat u het contract dat u houdt moet laten aanpassen. Zo moet u bijvoorbeeld uw individuele familiale verzekering laten omzetten naar een gezinsformule. Dat kost u nauwelijks iets meer, maar het voordeel is wel dat dan alle personen die tot uw huishouden behoren gedekt zijn. Ook uw kinderen en uw huisdieren.

Wilt u gaan samenwonen? Neem dan even de tijd om dit artikel helemaal te lezen.

Baby in aantocht!
Of het nu in een eenoudersituatie of in een gezin is, de geboorte van een kind heeft geen enkele invloed op heel wat verzekeringen, zoals uw BA Auto of uw woningverzekering/huurdersverzekering. Idem voor uw jaarlijks bijstandscontract. Dat dekt namelijk automatisch alle leden van uw huishouden.

Verzekeringscontracten die u moet aanpassen
Familiale verzekering:
 indien u een alleenstaande ouder bent, vergeet dan niet uw individuele familiale verzekering te laten omzetten naar een gezinsverzekering, dan is uw baby ook meteen meeverzekerd. Morst uw hartendiefje zijn melk over de tablet van oma? Knalt hij een bal door de ruit van de buren? U kunt gerust zijn: dankzij uw familiale verzekering wordt dat vlot opgelost.

Hospitalisatieverzekering: misschien heeft u zelf een polis afgesloten of wellicht bent u verzekerd via uw werk? Hoe dan ook: vergeet niet uw kind op te nemen als begunstigde van deze verzekering. Dat voorkomt gepeperde facturen bij een ziekenhuisopname!
Een nieuw gezin, een samengesteld gezin ... verzekeringen herzien?
Wordt het een samengesteld gezin?

Dan ontdekt u op een gegeven moment dat u veel dubbele verzekeringen heeft. Tijd dus voor een schoonmaak! In de meeste gevallen is één enkel contract voldoende om uw hele gezin te beschermen. Welke polissen houdt u, welke zegt u op? En wat moet u daar dan precies voor doen? Hier leest u daar echt alles over!

Geen koppel meer

Ja, mensen gaan soms uit elkaar, jammer genoeg. Emotioneel is dat vaak een moeilijke fase en dan moet u ook nog allerlei praktische zaken en administratieve formaliteiten regelen. Ook verzekeringen ...

Brandverzekering: houdt u de woning? Dan houdt u ook het verzekeringscontract en betaalt u voortaan de premies. Neem contact op met uw verzekeraar om de nieuwe situatie te melden en het contract op uw naam te laten zetten als dat niet al is gebeurd. Houdt u de woning niet? Zodra u een nieuw adres heeft gevonden, moet u op zoek naar een nieuwe brandverzekering. Van harte aanbevolen!

Familiale verzekering: na een scheiding zijn er twee huishoudens in plaats van een: het uwe en dat van uw ex-partner. Dat betekent dat u en uw ex allebei een eigen familiale verzekering moeten hebben. Heeft u samen een familiale verzekering afgesloten? Als de polis op uw naam staat, bent u ook na de scheiding gedekt. U heeft geen kinderen? Vergeet dan niet de polis om te zetten naar een individuele formule. Dat is financieel iets voordeliger. U heeft kinderen? Voor schade die minderjarige kinderen veroorzaken, zijn in principe de ouders samen verantwoordelijk. Het slachtoffer kan dan ook eisen dat een van de partners een beroep doet op de familiale verzekering.

Autoverzekering: de eigenaar van de wagen moet zelf naar de verzekering stappen om de gegevens van het contract aan te passen: adres, aantal bestuurders, hun namen ... Neemt u de wagen van uw ex over? Vergeet dan niet om dit te melden aan uw verzekeraar, die de wagen op uw naam zal laten inschrijven bij de DIV.

Reisbijstand: u woont niet meer onder hetzelfde dak, u moet dus elk een reisbijstandscontract afsluiten. Wil een van u beiden het lopende contract behouden? Bel even met uw verzekeraar, hij maakt het contract up-to-date. U wilt uw gemeenschappelijke contract opzeggen? Hou dan rekening met de opzegtermijn. Breng uw verzekeraar uiterlijk 3 maanden voor de jaarlijkse vervaldag van uw verzekering op de hoogte.

Hospitalisatieverzekering: was u tot nu toe gedekt door de hospitalisatieverzekering van uw ex? U heeft het recht om aan de verzekeraar te vragen u op individuele basis te blijven verzekeren zonder medisch onderzoek of vragen over uw gezondheid. De verzekeraar zal u het bedrag van de te betalen premie meedelen. Da’s goed om te weten, toch?

Heeft u nog andere vragen naar aanleiding van uw scheiding? Bekijk deze checklist van Assuralia.

Mijn partner overlijdt
Stonden de verzekeringscontracten op zijn/haar naam?
Wist u dit al? Na het overlijden van de verzekeringnemer worden de polissen die op zijn/haar naam staan niet automatisch geannuleerd. De wettige erfgenamen “erven” deze contracten en zij hebben dan ook de plicht om de verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Deze zal het nodige doen. Om het contract te beëindigen moet het verzoek tot ontbinding samen met een kopie van de overlijdensakte binnen uiterlijk 3 maanden en 40 dagen na de datum van overlijden per aangetekend schrijven worden opgestuurd. Bent u de overlevende echtgeno(o)t(e) en wettige erfgena(a)m(e) en wilt u het verzekeringscontract behouden? Neem dan contact op met de verzekeraar en laat een bijvoegsel aan het contract opstellen dat bepaalde gegevens wijzigt.

Staan de verzekeringscontracten op uw naam?
 Vraag in dat geval aan uw verzekeraar om de polissen aan te passen en waar nodig de naam van uw partner uit de lijst van begunstigden te laten verwijderen.
Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.