Wat is Rechtsbijstand en wat dekt deze optie concreet?

Wat is Rechtsbijstand en wat dekt deze optie concreet?
Image(s) licensed by Ingram Image

Nadat u, uw gezin of uw huisdier schade heeft veroorzaakt aan derden, rekent u op uw familiale verzekering voor de terugbetaling van de schadekosten. Maar wat doet u wanneer u zelf het slachtoffer bent en een schadevergoeding wenst? De optie Rechtsbijstand kan soelaas bieden.

Met een familiale verzekering  op zak voelt u zich altijd én overal gerust. Wanneer u een ongelukje hebt veroorzaakt, uw dochter rijdt bijvoorbeeld met haar fiets tegen de auto van de buren, rekent u voor de terugbetaling aan het slachtoffer op uw verzekeraar. Maar wat als iemand anders u schade berokkent? En wat als er een discussie ontstaat? Wat moet u doen wanneer de tegenpartij zijn aansprakelijkheid in twijfel trekt?

Een gouden raad: begin niet meteen te panikeren. Er bestaat namelijk een extra waarborg bij een familiale verzekering om u te beschermen: de optie rechtsbijstand. Bij een ongeval waarbij u het slachtoffer bent, informeert een rechtsbijstandsverzekering u over uw rechten, verdedigt u wanneer nodig bij een schadegeval en betaalt de gerechtskosten terug.

Wanneer komt deze verzekering van pas?

 

Qu’est-ce que l’option Protection juridique et que couvre-t-elle exactement ?

Na een ongeluk kan er altijd discussie ontstaan. Het kan zelfs zo ver gaan dat de persoon in fout weigert om uw kosten na het schadegeval terug te betalen. Op dat moment moet u verdere stappen ondernemen. U neemt misschien wel een advocaat onder de arm. Hij gaat kijken of er een minnelijke schikking mogelijk is. Of misschien is een bemiddeling wel een optie?

Zijn deze twee opties niet haalbaar, dan start u samen met uw advocaat een gerechtsprocedure op. De zaak komt dan voor de rechtbank met alle bijkomende kosten. Op dat moment bent u maar wat blij dat u gekozen hebt voor de waarborg rechtsbijstand. Bij discussies over aansprakelijkheid, komen er plots heel wat zorgen bij. Een rechtsbijstandsverzekering wil die zorgen voor een groot stuk van u overnemen. In welke gevallen komt de waarborg Rechtsbijstand niet tussen? Als de lichamelijke of materiële schade veroorzaakt werd in het kader van een contractuele relatie (bijvoorbeeld op het werk) of als het gaat om boetes, minnelijke schikkingen of administratieve geschillen.

Om u duidelijk te maken wat de waarborg Rechtsbijstand precies voor u doet, geven we u 3 concrete voorbeelden. Kijk even mee:

  • Uw buurman is aan het klussen en laat van de eerste verdieping van zijn huis een bloembak vallen op uw veranda. U hebt schade aan uw woning én u hebt zelf enkele verwondingen opgelopen. De buurman ligt dwars en weigert de schade te vergoeden. Omdat het bedrag van de herstellingskosten hoog oploopt én u ook uw medische facturen in de bus krijgt, besluit u om de zaak voor de rechtbank te brengen. De waarborg Rechtsbijstand zal tussenkomen in de kosten van de gerechtelijke procedure.
  • Uw kind fietst elke ochtend naar school. Onderweg naar huis wordt hij of zij het slachtoffer van een verkeersongeval. Dankzij de waarborg Rechtsbijstand krijgt u de nodige begeleiding om een schadevergoeding te krijgen. Draait een bemiddelingspoging op niets uit en moet u naar de rechtbank? De verzekeraar neemt de gerechtskosten en de kosten van een advocaat of expert voor zijn rekening.
  • U wordt tijdens een wandeling gebeten door een hond. Het baasje weigert uw medische kosten terug te betalen. Wat blijkt? Hij heeft geen familiale verzekering. Wat nu? Wel, in dat geval onderneemt een advocaat - via de waarborg Rechtsbijstand - de nodige stappen om een schadevergoeding van de tegenpartij los te krijgen.

Uzelf en uw gezin goed beschermen = een must

Het is duidelijk: een familiale verzekering is onmisbaar en een waarborg Rechtsbijstand geeft u extra bescherming. 89% van de klanten van Ethias hebben dan ook een Familiale verzekering mét optie Rechtsbijstand. Hebt u vragen over de familiale verzekering of extra waarborg rechtsbijstand? Ga gerust langs in een Ethias-kantoor bij u in de buurt, we staan steeds voor u klaar. U kan ons ook steeds telefonisch bereiken op het gratis nummer 0800 25 777.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.