B. Hoelang wilt u rijden met deze wagen?
Hier denkt u beter even op langere termijn. Hou bij de keuze van de brandstof bijvoorbeeld rekening met de fiscaliteit en het milieu. Stel uzelf zeker deze vraag wanneer u nadenkt over een dieselwagen. Niet goed voor de natuur, fiscaal ongunstig: vroeg of laat zullen dieselwagens verdwijnen van onze wegen. Bezin dus eer u begint … Is een dieselwagen nog wel een goed idee? Lees het in dit artikel.
C. U gaat voor 100% elektrisch? Hoe en wanneer gaat u herladen?
U hebt een hart voor het milieu en bent helemaal gewonnen voor de elektrische wagen. Denk dan wel goed na: hoe gaat u deze wagen herladen? Kan dat bij u thuis? Kunt u een laadpaal installeren in uw garage? Of hebt u een parkeerplaats waar de wagen even op krachten kan komen? Door goed na te denken vermijdt u een emotionele aankoop. Want als elke oplaadbeurt een hoop gedoe wordt, maakte u misschien niet de juiste keuze. Om u een idee te geven: een herlaadbeurt thuis kost u ongeveer 5 euro aan elektriciteit*. Daarmee bent u 100 kilometer zoet.
(*0,29 kWh/km (gemiddeld verbruik) x € 0,25/kWh (gemiddelde prijs per kWh) – Bron: Engie België )
D. U gaat voor een benzine of hybride? Vergelijk dan het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.
Het Autosalon is een prima gelegenheid om te vergelijken. Maar het loont vooral als u vooraf een idee hebt over het verbruik en de uitstoot van hybride en benzinewagens. Wedden dat u die eerste indruk snel bijstelt? Als u eenmaal op het Autosalon bent, kunt u trouwens samen met de autobouwers uw kennis nog verdiepen.
E. Welke veiligheidsopties kiest u voor uw nieuwe wagen?
Maak het uzelf makkelijk en lees ons artikel ‘Deze opties maken uw nieuwe wagen een stuk veiliger ’. Daar vindt u alle verplichte veiligheidsopties, de veiligheidsopties die de Europese Commissie aanbeveelt én degene die nuttig kunnen zijn. Maak uzelf vertrouwd met deze nieuwe technologieën vóór het Salon begint. Zo voelt u zich alvast op uw gemak als verkopers u bekogelen met informatie, en vooral: zo hebt u al een idee van wat u echt belangrijk vindt.
F. Hoe gaat u uw wagen financieren?
Klassieke financiering? Langetermijnhuur? Leasing? Als u nog niet hebt nagedacht over de verschillende formules: er zijn ook financiële experts op het Autosalon. Ga met hen praten. Want misschien vindt u een formule die voordeliger is dan degene die u in gedachten hebt.
G. Wat is de restwaarde van uw huidige wagen?
Trekt u naar het Autosalon met een goeie deal op het oog? Dan kent u best de restwaarde van uw huidige wagen. Dat is het bedrag waarvoor u hem kunt verkopen. Uw auto online laten schatten is mogelijk. Maar opgelet: zo’n schatting houdt geen rekening met de werkelijke staat. Beschouw het dus eerder als een richtprijs. En als de overnameprijs van de verkoper u echt te laag lijkt: niets houdt u tegen om uw auto zelf te verkopen via een tweedehandssite. U moet dan wel wat geduld hebben. Want u zult tijd moeten stoppen in vragen van geïnteresseerden, bezoekjes, proefritten, de verplichte technische controle … Lees onze tips als u beslist hebt om uw auto te verkopen.
TIP!