Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten
Koning winter is in het land: zo begeef je je veilig met de auto op de weg
Sjaal, muts, fleecetrui … Check! Zelf bereid je je goed voor wanneer je de sneeuw trotseert. Maar wat met je wagen? In de winter is het risico het grootst dat een auto je onverwacht in de steek laat. Met deze checklist maak je je auto winterklaar en trotseer je winterse temperaturen.
Goed zien en gezien worden in de winter
Je lichten goed te controleren Correct afgestelde koplampen zorgen ervoor dat je vroegtijdig eventuele gevaren kan opmerken, op tijd kan reageren en zo een ongeval kan vermijden. Slecht afgestelde lichten kunnen tegenliggers verblinden. Een defecte lamp moet je altijd zo snel mogelijk vervangen!
Zorg te dragen voor je ruitenwissers Je vervangt je ruitenwissers best elk jaar. Een piepend geluid, slecht wissen of sporen op de voorruit zijn tekenen dat ze versleten zijn. Kijk na of je ruitenwissers niet op de voorruit zijn vastgevroren vóór je ze gebruikt. Anders kan je hun motor beschadigen. Vul ook (regelmatig) het reservoir van de ruitenvloeistof bij met een product dat tegen temperaturen tot -30°C bestand is.
Je ruiten aan de binnen- en buitenkant schoon te maken, evenals je koplampen Als je voorruit vuil, bevroren of aangedampt is kan je verblind worden door de laagstaande zon of de koplampen van de tegenliggers. Dat komt omdat de lichtstralen op een diffuse manier worden gebroken. Om dezelfde reden verminderen vuile koplampen je zicht, tegelijk verblinden ze des te meer!
IJs van je ruiten te verwijderen Gebruik nooit warm water om een bevroren voorruit te ontdooien. De thermische schok kan ze doen barsten. Leg ook geen krantenpapier op je voorruit om te voorkomen dat ze ’s nachts bevriest. Het papier zou vochtig kunnen worden en vervolgens vastvriezen op je voorruit. Hoe voorkom je dan dat je voorruit bevriest? Je beschermt ze best met karton of een deken of je zorgt dat je een goede krabber bij de hand hebt.
Begeef je niet op glad ijs: de essentiële veiligheidscomponenten
Naast de zichtbaarheid zijn er enkele onderdelen van je wagen waarop je dit seizoen bijzonder moet letten, te beginnen met alles wat te maken heeft met de wegligging.
De banden Voor een betere grip schaf je best winterbanden aan. Dat spreekt voor zich. De slijtagegraad van je banden en de bandendruk beïnvloeden ook sterk je veiligheid. Bij banden met een profieldiepte van slechts 3 mm (38 % van de oorspronkelijke diepte), daalt het volume afgevoerd water met 76 % in vergelijking met nieuwe banden en stijgt het risico op aquaplaning aanzienlijk. Dat is meteen ook de reden waarom het gevaarlijk is om je banden pas te vervangen als ze de wettelijke limiet van 1,6 mm bereikt hebben. Bovendien daalt de gemeten druk naarmate de temperatuur zakt. Je moet bij koude banden 0,2 bar bij de voorgeschreven bandendruk bijtellen.
De schokdempers Dit onderdeel wordt wel eens vergeten, maar versleten schokdempers verminderen het contact met de weg aanzienlijk. Half versleten schokdempers doen je banden 25% sneller verslijten en verlengen ook je remafstand!
De remmen Het remsysteem krijgt voortdurend af te rekenen met vocht, zout, stof en andere onzuiverheden. Dat vergroot de stopafstand. Een preventieve controle en onderhoud van het remsysteem van je voertuig zijn dus absoluut noodzakelijk.
Winterse ongemakken die je eenvoudig kunt vermijden
Tot slot kan de kou ook problemen veroorzaken die je gemakkelijk kunt vermijden.
De batterij Test je batterij om te voorkomen dat je de wegenwacht moet bellen. Als de intensiteit van je koplampen vermindert als je naar de radio luistert of de verwarming aanzet, is het tijd om haar te vervangen.
Vorst te slim af zijn Slotontdooier kan handig zijn voor de voertuigen die niet van op afstand openen. Een goede raad bij elk voertuig is het insmeren van de rubberen rand van de portieren. Dan openen ze gemakkelijker bij vrieskou. Koop een aangepast product in een gespecialiseerde winkel.
Schade door zout Wie winter zegt, zegt strooien. Zout en voertuigen zijn echter geen goede vrienden. Reinig de buitenkant van je voertuig grondig, carrosserie en chassis inbegrepen, na elke strooiperiode