Hoewel de mug onze grote vijand blijft op vakantie, zijn er nog andere insecten die steken, zoals de wesp, mier, daas of larve van de herfstmijt. Kunt u trouwens de verschillende insectenbeten van elkaar onderscheiden?
Wees gerust, de meeste steken zijn onschuldig. Zodra de jeuk verdwenen is, zijn we het voorval vlug vergeten. Maar als u allergisch bent, bijvoorbeeld voor bijensteken, dan is heel vlug reageren belangrijk om niet in een anafylactische shock te raken. In geval van ademhalingsproblemen, oedeem, een rode huid, misselijkheid of koorts moet u zo vlug mogelijk naar de spoeddienst!
Hoe beschermt u zich?
Tegen muggen:
Tegen wespen, bijen, dazen, larven van de herfstmijt:
Wat doet u bij een insectenbeet?
Wat doet u als u aan zee wordt gestoken?
Als u uw vakantie aan zee doorbrengt, let dan op voor steken van de kwal, zee-egel en giftige vissen. Het motto is: kijk waar u loopt en draag plastic watersandalen. Want vissen zoals de pieterman verschuilen zich soms onder het zand. En om de gevaren onder water te zien: leve de duikbril!
Wat doet u als u aan zee wordt gestoken?
Prikkende planten: loop ertegen en u zult het geweten hebben
Als u op het platteland gaat wandelen, zorg er dan voor dat u uw benen niet prikt aan brandnetels langs de paden. Vermijd elk contact, dat is de beste preventie. Of trek laarzen en handschoenen aan. Bijvoorbeeld, als u zin heeft in die heerlijke groene smoothie van brandnetel en banaan! Hoe plukt u brandnetels zonder u (al te veel) te prikken? Bekijk dit filmpje.
Kwam uw kind in aanraking met brandnetels? Behalve wat rode zwellinkjes en een onaangenaam prikkend gevoel is dit niet erg. Strijk met een ijsblokje over de plek en smeer er een verzachtende crème op.
Goed om te weten! Ook al zien ze er leuk en onschuldig uit, let op voor deze gevaarlijke, giftige planten.
Teken, slangen, spinnen, vlooien, … allerlei beestjes die we liever niet op onze wandeling of in de slaapkamer tegenkomen. In de meeste gevallen zijn de beten ongevaarlijk en volstaat het om de wond te reinigen of ontsmetten, een verzachtende zalf aan te brengen en enkele dagen geduld te hebben tot de jeuk verdwijnt.
Hoe beschermt u zich tegen teken?
De zomer is het gedroomde seizoen voor wandelingen in het bos, het geliefkoosde terrein van teken. Sommige zijn jammer genoeg geïnfecteerd met de borreliabacterie die, als ze de mens besmet, de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen?
Wat te doen in geval van een tekenbeet?
Slangen: hoe zich te beschermen en wat te doen?
Kijk uit voor adders (niet te verwarren met de onschuldige veldslang). Ze verschuilen zich soms in het gras, in boomstammen en tussen de rotsen. Draag hoge schoenen en kijk uit waar u uw handen zet. Als u een adder aantreft, ga zo onopvallend mogelijk weg en kom niet dichterbij.
Een adderbeet is makkelijk te herkennen: twee puntje omgeven door een rode kring. Leg het slachtoffer neer en immobiliseer het lichaamsdeel (spalk). Verwijder schoenen en juwelen en bel zo vlug mogelijk de hulpdiensten vóór de zwelling optreedt. Ontsmet in afwachting de beet of reinig de wond met water en zeep. Probeer vooral niet het gif eruit te zuigen of het lichaamsdeel af te binden met een knelverband.
Meer informatie vindt u hier.
Volop zon, dat is toch waar we allemaal ’s zomers naar verlangen. Maar let op voor te veel zonnebaden. Zoals alle lekkere dingen is ook hier de boodschap: genieten met mate. En zelfs bij bewolking, als de zon niet zichtbaar is, blijft ze branden.
Hoe beschermt u zich tegen de zon?
Wat moet u doen bij zonnebrand?
Let op voor de gevaren van uitdroging en een zonnesteek!
Zon, transpiratie, … ’s zomers moet u voldoende drinken om een hitteberoerte te voorkomen. Heeft u last van misselijkheid, overmatig zweten, hoofdpijn, spierkrampen, een versnelde hartslag? Dan is het waarschijnlijk al te laat! De enige oplossing: veel water drinken, u niet te lang blootstellen aan de zon en warmte, en geen grote inspanningen leveren als de zon steekt. Ga naar de spoeddienst in geval van hoge koorts en als de symptomen verergeren!
Wie denkt aan de zomer, denkt aan barbecue!
Kijk hier hoe u ongevallen en brandwonden voorkomt.
Bloeduitstortingen, snijwonden, schrammen, … help! Hoe verzorgt u die oppervlakkige wonden? Een fiets- of voettocht? Neem alles mee om elk risico op wonden en infecties te vermijden.
Wat doet u in geval van een kwetsuur?
Zijn uw vaccins nog werkzaam?
Als uw tetanusvaccin niet up-to-date is (ouder dan 10 jaar), kunt u het beste naar een arts gaan voor een nieuwe injectie of een preventieve booster.
Neem dit zeker mee in uw reisapotheek:
Het allerbelangrijkste!
Als u twijfelt of als de pijn of het ongemak blijft duren, raadpleeg een arts of bel de nooddienst op 112.
Ernstige verwondingen op vakantie? Met Ethias Assistance Car & Family
krijgt u medische hulp ter plaatse en als het nodig is, organiseert ons team uw repatriëring tot in België.