phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

Wat verandert er voor uw verzekeringen als u gaat samenwonen?

Wat verandert er voor uw verzekeringen als u gaat samenwonen?
@Image(s) licensed by Ingimage
U gaat trouwen of samenwonen? Denk er dan ook aan om de juiste verzekeringen af te sluiten of om de contracten te herbekijken die u en uw partner al apart hadden afgesloten. Zo maakt u in uw nieuwe woonst meteen een goede start als koppel of gezin!
Het is zover! Gedaan met elk z’n eigen huisje: u hebt besloten om met uw partner te gaan samenwonen. Voortaan betaalt u maar één huur, één elektriciteitsfactuur en één waterfactuur. Door samen te wonen, zult u heel wat geld besparen. Dat staat vast! En dat geldt ook voor uw verzekeringen. U bent nu immers gedomicilieerd op hetzelfde adres en hoeft dus geen aparte verzekeringen meer af te sluiten. Eén contract volstaat voor het hele gezin. Had u nog afzonderlijke verzekeringen lopen? Dan is dit het ideale moment om de dubbele contracten op te zeggen.
Welke verzekeringen hebt u nodig als u gaat samenwonen?
Iedereen mag zijn verzekeringsportefeuille uiteraard samenstellen zoals hij dat zelf wil. Alles hangt af van de risico's die u bereid bent te nemen. Maar zelfs als u allebei zeer verantwoordelijk en uiterst voorzichtig bent, is een tegenslag nooit ver weg. En als u in fout bent, kunnen de kosten al snel hoog oplopen ... Wij geven u alvast een goede raad: om miserie te vermijden, kunt u maar beter goed verzekerd zijn.

Want u weet maar nooit ...
Vijf onmisbare verzekeringen voor uw privéleven:
  1. De brandverzekering om schade te dekken in uw eigen woning of in uw huurwoning. Ook de inhoud (inboedel) kan u verzekeren als u dat wenst. Denk aan schade door brand, overstroming, elektriciteitsschade, hagel, glasbreuk … Meer info vindt u hier.
  2. De BA-verzekering voor uw auto of moto. Onmisbaar en zelfs wettelijk verplicht! Uiteraard wel alleen als u over een dergelijk voertuig beschikt. Deze verzekering dekt alle materiële en lichamelijke schade die u met uw voertuig aan anderen zou kunnen veroorzaken. Meer info vindt u hier.
  3. De familiale verzekering dekt alle materiële en lichamelijke schade die uzelf, uw partner, uw (schoon)kinderen en zelfs uw huisdieren kunnen veroorzaken aan iedereen die geen deel uitmaakt van uw gezin. Extra voordeel: uw fietsen, elektrische steps en andere voortbewegingstoestellen zijn ook gedekt, op voorwaarde dat hun snelheid niet hoger is dan 45 km/uur. Meer info vindt u hier.
  4. De hospitalisatieverzekering. Een must wanneer u naar het ziekenhuis moet of getroffen wordt door een ernstige ziekte. Deze verzekering betaalt u immers de medische kosten terug die niet worden terugbetaald door uw ziekenfonds, zoals uw persoonlijk aandeel, de supplementen op erelonen voor eenpersoonskamers of niet-vergoedbare geneesmiddelen. Meer info vindt u hier.
  5. De bijstandsformule waar u 24 uur per dag op kunt rekenen bij gezondheidsproblemen in het buitenland of autopech in België of (geografisch) Europa. Bij het kleinste probleem belt u gewoon het noodnummer en wordt u meteen geholpen. Meer info vindt u hier.
Slim idee!

Wist u dit al? Als u al uw verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit, maakt u het uzelf een stuk makkelijker, én kunt u ook heel wat geld besparen! Verzekeraars bieden hun trouwe klanten immers vaak mooie kortingen aan.

Ontdek hier enkele voordelen voor wie bij Ethias verzekerd is >

Hebt u al lopende verzekeringen?
In dat geval moet u in de eerste plaats uw verzekeraar op de hoogte brengen van uw eventuele adreswijziging. Bij Ethias volstaat het om een e-mail te sturen naar info.persoonsgegevens@ethias.be. Vergeet daarbij niet om uw contractnummer te vermelden: zo kunnen we u sneller helpen.
Maak uw contracten up-to-date

U woont nu samen met uw partner. En dat is een hele verandering voor de samenstelling van uw gezin. Ook dat moet u aan uw verzekeraar laten weten. Zo kan hij ervoor zorgen dat u optimaal beschermd blijft.

Enkele voorbeelden:

  • Is de inhoud van uw woning nu meer waard omdat u al uw spullen hebt samengebracht? Denk eraan om de verzekerde waarde van de inboedel te laten aanpassen in uw brandverzekeringscontract.
  • U hebt besloten om maar één wagen te houden voor het hele gezin of u gebruikt vaak de wagen van uw partner? Zorg er in dat geval voor dat alle regelmatige bestuurders worden toegevoegd aan het autoverzekeringscontract van de wagen(s). Woont u voortaan in een andere gemeente of gewest? Opgelet, want dat kan een invloed hebben op het bedrag van uw premie. Die kan namelijk stijgen of dalen, dus vraag dit zeker na bij uw verzekeraar.
  • Hebt u al een familiale verzekering als alleenstaande? Vraag uw verzekeraar dan om ze te wijzigen naar een gezinsformule. Zo is iedereen die onder uw dak woont beschermd. Zelfs uw huisdieren!
  • Heeft een van beiden een hospitalisatieverzekering, al dan niet betaald door de werkgever? Dan hoeft u geen tweede individuele hospitalisatieverzekering af te sluiten. Vraag gewoon aan uw verzekeraar om uw partner met wie u samenwoont mee op te nemen in de polis, mits een klein supplement. Dat is financieel voordeliger.
  • Bevat uw jaarcontract voor bijstand ook uw voertuig? Weet dat u bij Ethias tot twee bijkomende voertuigen van minder dan 15 jaar oud kunt toevoegen aan uw contract? En dat zonder supplement. Interessant!
Wat met dubbele verzekeringen?

U hebt de verzekeringen van u en uw partner eens opgelijst? Misschien zitten er nu wel dubbels bij? Dat kan bijna niet anders. Behoud het contract dat u de beste dekking of de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt en zeg het andere op. Houd wel rekening met de wettelijke termijn: om geldig te zijn, moet uw opzegging ten minste drie maanden voor de vervaldatum van uw contract worden opgestuurd.

Het is bovendien zinloos om verzekeringen te betalen waar u niets meer aan hebt! Bijvoorbeeld wanneer u uw woning verlaat omdat u ze hebt verkocht of omdat u de huur hebt opgezegd. In zo'n geval hoeft u niet te wachten op de vervaldatum van uw brandverzekeringscontract. U kunt uw verzekeraar gerust vragen om het op te zeggen voor die datum.

Meer weten? Lees dan zeker ons artikel Wat doe je met dubbele verzekeringen?

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.