phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

Smartphone gestolen of verloren? Kom hem weer op het spoor.

Smartphone gestolen of verloren? Kom hem weer op het spoor.
Image(s) licensed by Ingram Image
U zoekt en u zoekt, maar moet helaas vaststellen dat uw smartphone niet meer in uw rugzak zit. U werd vermoedelijk het slachtoffer van een zakkenroller tijdens uw stadswandeling van daarnet. Pas daarna, toen u met uw geliefde een selfie wilde nemen, merkte u dat uw smartphone waarschijnlijk werd gejat. Of vergat u hem gewoon bij u thuis? Het eerste wat u nu het best kunt doen, is hem traceren.

Maak de speurneus in u wakker
Werd uw smartphone echt gestolen of bent u hem gewoon kwijt? Voor u zich naar de politie haast of in allerijl uw operator belt om uw simkaart te blokkeren, kunt u het best eerst zelf even detective spelen. Uw eerste missie is dan ook uw toestel lokaliseren. Gelukkig hoeft u daarvoor geen kei in informatica te zijn. Er bestaan enkele handige websites of apps die u in enkele minuten tijd een antwoord bieden.

En zoeken!
Maar eerst even dit: is uw smartphone een iPhone (iOS) of werkt hij met Android of Windows? Elk besturingssysteem heeft immers een eigen platform.
Find My iPhone
 Where's My Droid
Windows-phone terugvinden
- Om uw iPhone, iPad of iMac te lokaliseren, gebruikt u de app Find My iPhone of typt www.icloud.com/find u in de adresbalk van uw webbrowser.
 
- Om uw Android terug te vinden, gebruikt u de app Find My Device  of Wheres My Droid. Of u volgt gewoon deze link in uw browser.
 
- Wilt u uw Windows-phone terugvinden, dan volgt u deze instructies.

Probleem: u hebt uw smartphone natuurlijk niet meer!
Geen nood, u kunt eender welke computer gebruiken of vragen om de smartphone van iemand anders te gebruiken om uw opzoekwerk te doen. Al deze apps of platformen vragen u immers om u eerst te registreren. PS: als u het toestel van iemand anders gebruikt, vergeet dan niet om u weer af te melden zodra u klaar bent!

U hangt van het internet af
Deze apps of platformen werken natuurlijk alleen als uw gsm (juist, uw verdwenen gsm) ingeschakeld is en internetverbinding heeft. Is dat niet het geval? Probeer dan wat later opnieuw. Sommige apps sturen u een melding zodra uw smartphone weer wordt ingeschakeld. Slim!

 

Smartphone volé ou perdu ? Retrouvez sa trace !

Wat kunnen deze apps voor u doen?
In de eerste plaats helpen ze u uw smartphone te lokaliseren: de plaats waar uw smartphone zich bevindt, wordt in real time weergegeven op een kaart. Daarnaast kunnen de apps uw smartphone bellen (want misschien zit hij wel gewoon in uw jaszak verstopt ☺). Sommige apps kunnen ook een bericht sturen dat op het scherm van uw telefoon verschijnt. Dat is handig wanneer iemand met goede bedoelingen uw telefoon heeft gevonden maar niet weet hoe u te contacteren om hem terug te geven. Tot slot zijn er nog een aantal andere interessante functionaliteiten zoals het vergrendelen van uw telefoon of de mogelijkheid om de volledige inhoud van uw smartphone op afstand te verwijderen.
Hebt u een iPhone? Lees dan hier de procedure.
Een Android? Dan is dit wat u moet doen via Google.

Een spion?
Er bestaan ook apps zoals Life 360  waarmee u niet alleen uw smartphone kunt traceren, maar ook op elk moment kunt zien waar uw kinderen, partner of vrienden zich bevinden. Sms'jes sturen met de boodschap "Waar ben je?" wordt dus compleet verleden tijd! En dan zijn er ook een aantal nog meer geavanceerde 'spionageapps'. Hiermee komt u de dief van uw smartphone op het spoor. Met deze apps bekijkt u immers vanop afstand bijvoorbeeld de nummers die de dief belde of de berichten die hij met uw toestel verstuurde.

Via de app Prey Anti-Theft  neemt u zelfs in het geheim foto's van de dief of van de plek waar hij zich bevindt met de front- of backcamera van uw smartphone. Het is echter zinloos om zelf voor rechter te gaan spelen. Geef uw bewijzen gewoon af aan de politie en laat die haar werk doen.

Uw smartphone is helemaal verdwenen
U hebt gezocht en gezocht en gebeld en gebeld maar nog altijd niets? Dan moet u zich bij de feiten neerleggen: uw gsm is gestolen of u bent hem gewoon kwijt. Wat te doen in zo'n geval?

  1. Bel meteen uw telefoonoperator om uw nummer te laten blokkeren en uw simkaart te deactiveren. Let wel op want vanaf nu is het niet meer mogelijk om uw gsm te lokaliseren. U vermijdt op die manier wel dat de dief misbruik maakt van uw nummer en identiteit.
  2. Doe binnen 24 uur aangifte van diefstal bij de politie. Hiervoor hebt u uw IMEI-nummer nodig. Dat is een code van 15 tot 17 cijfers die op het doosje van uw toestel staat. Met dat nummer kan de politie uw toestel blokkeren waardoor de dieven het niet meer kunnen gebruiken. Normaal gezien toch ... Vraag ook het nummer van het proces-verbaal voor de verzekering.
  3. Sloot u een Digital Omnium af bij Ethias? Geef uw schadegeval dan binnen de vijf dagen aan bij Ethias. Lees hier hoe u dat kunt doen.
Wist u dit al?
Bij Ethias zijn alle toestellen (smartphones, tablets, GSM’s en laptops van minder dan 5 jaar oud en die in de EU werden gekocht) van uw gezin gedekt. U bent verzekerd tegen accidentele materiële schade, brand, diefstal en frauduleus gebruik na diefstal. En dit via eenzelfde contract, in België en overal ter wereld! Ontdek de verzekering Digital Omnium van Ethias.


De moraal van het verhaal!

Een gestolen smartphone is altijd een vervelende situatie. Neem daarom vooraf enkele voorzorgsmaatregelen:

  1. Activeer de geolokalisatie op uw smartphone
    (anders is het onmogelijk om hem te traceren bij diefstal of verlies)

    - iPhone: instellingen > accounts en paswoorden > iCloud > lokaliseer mijn iPhone > ja

    - Android: instellingen > verbindingen > locatie > activeren > mijn telefoon lokaliseren

    - Windows: applicaties > instellingen > mijn telefoon lokaliseren
  2. Sla de inhoud van uw telefoon op (contacten, foto's, notities ...) door een automatische back-up te maken van uw gegevens. Hiervoor bestaan tal van oplossingen zoals iCloud, Gmail, OneDrive ... of de cloud van uw mobiele operator.
  3. Bewaar het IMEI-nummer van uw toestel op een veilige plek. Kent u dat nummer niet? Typ dan *#06# of zoek het in uw instellingen.
  4. Vergrendel uw smartphone altijd (schermblokkering).
  5. En vergeet uiteraard niet om uw toestel te verzekeren tegen diefstal.
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.