phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

De waarborg Omnium in 10 vragen

Ben je de trotse eigenaar van een nieuwe of tweedehands auto? Dan wil je hem zeker zo goed mogelijk beschermen. De oplossing? Een waarborg omnium, de meest complete waarborg op de markt. Ze is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden om je auto te beschermen bij een schadegeval, of je nu wel of niet in fout bent. Je kunt kiezen uit verschillende omniumformules die verschillende dekkingen bieden.

Hoe kiezen? In 10 vragen vertelt Ethias je alles wat je moet weten over de waarborg omnium!

1. Wat is een waarborg Omnium?

Het is een aanvullende (optionele) dekking die je kan toevoegen aan je (verplichte) autoverzekering. Ze vergoedt de schade die aan je auto is veroorzaakt door:

  • Een ongeval, ook als je in fout bent;
  • Diefstal of een poging tot diefstal;
  • Glasbreuk;
  • Natuurkrachten: overstroming, hagel, storm, vallende stenen, enz.;
  • Aanraking met dieren;
  • Andere schade aan je voertuig (bijvoorbeeld als je een paaltje raakt bij het achteruitrijden).

Als je de waarborg Omnium afsluit als aanvulling op de waarborg BA, dan worden de verworven dekkingen opgenomen in je autoverzekeringscontract.

2. Wat is het verschil tussen een volledige omnium en een mini-omnium?

Mini-omnium

Een mini-omnium is een aanvullende verzekering op je autoverzekering voor schade veroorzaakt door:

  • brand
  • diefstal of een poging tot diefstal
  • glasbreuk
  • natuurkrachten (hagel, sneeuw...)
  • aanraking met dieren

Heb je een ongeval veroorzaakt met je auto? Dan zal je BA autoverzekering de schade van de tegenpartij vergoeden. De schade aan je eigen voertuig wordt niet vergoed, behalve als je een volledige omnium hebt. 

Volledige Omnium

De volledige omnium biedt dezelfde waarborgen als de mini-omnium plus de aanvullende waarborg eigen materiële schade. Deze dekt:

  • de schade aan je wagen (bv. als je met je winkelkarretje tegen je auto rijdt);
  • het totaal verlies van je auto, ook als je in fout bent;
  • de schade die aan je auto is veroorzaakt door een onbekende partij (bv. vluchtmisdrijf);

3. Wat is niet gedekt in de waarborg Omnium?

Sommige materiële schade is niet gedekt door de omnium, zoals:

  • schade veroorzaakt door slijtage of slecht onderhoud van de auto;
  • schade aan banden, tenzij ook andere onderdelen van je auto beschadigd zijn bij hetzelfde ongeval;
  • de schade veroorzaakt door vervoerde voorwerpen, bij het laden of lossen ervan of door overbelasting van het voertuig;
  • De schade veroorzaakt door het tanken van verkeerde brandstof of brandstof van slechte kwaliteit.

Opgelet: je omniumverzekering vergoedt NIET je lichamelijke schade als bestuurder. Om dit risico te dekken, moet je een bestuurdersverzekering nemen.

4. Hoeveel kost een waarborg Omnium?

Alles hangt natuurlijk af van het type omnium dat je kiest: een mini-omnium of een volledige omnium. En de eventuele aanvullende waarborgen die je aan je contract wilt toevoegen. Bereken hier je persoonlijke prijs.

5. Hoe kies ik de juiste waarborg Omnium?

Vergelijk niet alleen de prijzen van omniumverzekeringen, vergelijk ook de dekkingen en de schadevergoeding die je ontvangt.

Andere criteria om rekening mee te houden:

  • De restwaarde van je auto: die hangt af van de leeftijd van je auto, maar ook van de afschrijving (waardevermindering) die de verzekeraar op je auto toepast. Dit betekent dat je auto elke maand minder waard wordt dan toen je hem kocht.
  • De premie van je omniumverzekering: de premie van je omniumverzekering hangt af van het type auto dat je hebt. Hoe hoger de waarde van je auto, hoe hoger je premie. Vergelijk dus eerst de premie met wat je voor je auto terugkrijgt na een ongeval. En oordeel dan of die hoge premie daartegen opweegt.

6. Moet ik een omniumverzekering nemen voor mijn tweedehands auto?

Heeft je auto al wat kilometers op de teller of heb je een tweedehands auto gekocht? Dan is een mini-omnium aangeraden, omdat je auto door zijn leeftijd niet meer voldoende waarde heeft om een volledige omnium te nemen.

7. Hoe lang moet ik mijn waarborg Omnium houden?

Met uitzondering van bepaalde modellen, neemt de waarde van de meeste auto's na verloop van tijd en kilometers af. Het is dus aangeraden om je auto de eerste vier jaar met een volledige omnium te verzekeren. Dan is je auto het meeste waard.

Daarna kun je een mini-omnium nemen. Die kost ongeveer een derde van de prijs en dekt je zonder vrijstelling voor schade veroorzaakt door brand, diefstal of inbraak, glasbreuk, aanrijdingen met dieren, stormen, hagel en andere natuurkrachten. De mini-omnium dekt echter NIET je eigen schade bij een ongeval (met of zonder een derde partij).

8. Is er een franchise in de waarborg Omnium?

De franchise is het bedrag dat je zelf moet betalen als de verzekering tussenkomt in een schadegeval. In de omniumverzekering wordt meestal alleen een franchise toegepast bij materiële schade. Niet bij brand, glasbreuk, diefstal, natuurrampen of aanrakingen met dieren. Er zijn verschillende soorten franchises die de prijs van je omniumverzekering beïnvloedt. 

9. Waar en wanneer ben ik gedekt door mijn omniumverzekering?

De waarborgen van je omnium gelden alleen in alle landen die vermeld staan op je verzekeringsbewijs. Het is dus verstandig om dit even te checken voordat je op vakantie vertrekt.

In bepaalde omstandigheden komt de waarborg Omnium niet tussen. Onder meer:

  • als het schadegeval is veroorzaakt wanneer de bestuurder zich in toestand van dronkenschap of een vergelijkbare toestand bevindt;
  • als de premie niet betaald is en de dekking daarom opgeschort is;
  • als de bestuurder niet met het voertuig mag rijden (bv. geen rijbewijs);
  • als het voertuig geen geldig keuringsbewijs heeft op het ogenblik van het schadegeval;
  • als de profieldiepte van de banden minder is dan 1,6 mm;
  • als het schadegeval te wijten is aan een niet-toegelaten race op de openbare weg.

10. Hoe zal mijn waarborg Omnium mij vergoeden?

Na een schadegeval berekent een expert de reparatiekosten van je voertuig. Deze worden vervolgens aan je terugbetaald, vermeerderd met de btw (tenzij je een btw-nummer hebt en je de btw geheel of gedeeltelijk kunt terugvorderen).

Bij een totaal verlies worden verschillende methoden toegepast om de schadevergoeding te berekenen. Wanneer je je polis afsluit, is het aan jou om te kiezen welke berekeningsmethode je wilt toepassen. Houd er rekening mee dat er aanzienlijke premieverschillen zijn tussen de verschillende formules, afhankelijk van de omvang van de geboden dekking.

Heb je nog vragen over de waarborg Omnium of wil je hulp bij je keuze? Een van onze Ethias adviseurs bekijkt graag samen met jou de formule die het beste bij je behoeften past.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.