phishing

Phishing is een groeiende bedreiging. Laat je niet vangen! Leer de tekenen te herkennen en je persoonlijke informatie te beschermen. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Wees steeds waakzaam en kies voor veiligheid. Meer weten

Bromfiets inschrijven? Da’s verplicht!

Bromfiets inschrijven? Da’s verplicht!
Image(s) licensed by Ingram Image
Sinds december 2018 moeten alle bromfietsen, lichte vierwielers en speed pedelecs ingeschreven zijn om op de openbare weg te mogen rijden. Ben je nog niet in orde? Dan riskeer je een boete van 116 euro! Wij lichten even toe wat je precies moet doen.
Over welke voertuigen gaat het?
  • Bromfietsen en scooters: meer bepaald voertuigen met twee of drie wielen waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45 km/uur.
  • Lichte vierwielers: meer bepaald de trage voertuigen met vier wielen waarvan het netto gewicht niet meer is dan 350 kg, met een maximaal vermogen van 6 kW en waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45 km/uur.
  • Speed pedelecs: snelle elektrische fietsen waarbij de trapondersteuning werkt tot 45 km/uur. Er zijn ook voertuigen die je niet hoeft in te schrijven. Denk aan voertuigen uitsluitend bestemd voor fysiek gehandicapten, segways, monowheels, minibikes en voertuigen met een maximumsnelheid van 6 km/uur.
Inschrijving? Dus ook kentekenplaat!
Je krijgt automatisch een kentekenplaat in klein formaat (10 x 12 cm) bij elke nieuwe inschrijving of wijziging van een bestaande inschrijving. Bevestig die plaat op de plaathouder achteraan op je voertuig.
Je voertuig inschrijven? Deze stappen moet je volgen

Nieuw voertuig:

  • Bij de aankoop ontvang je van de verkoper een aanvraagformulier voor de inschrijving met daarop alle gegevens van het voertuig.
  • Vul dat document in, onderteken het en bezorg het aan Ethias. Ethias zal je inschrijving dan aanvragen via de applicatie WebDIV.
  • De plaat wordt vervolgens thuis geleverd door bpost. Betalen doe je bij de aflevering van de kentekenplaat: je betaalt 30 euro contant aan de postbode.

Oeps! De constructeur of invoerder heeft je voertuig niet geregistreerd in de DIV-databank. Dit is wat je moet doen om je voertuig in te schrijven:

  • Bij de aankoop krijg je van de verkoper een aanvraagformulier voor de inschrijving, samen met een document waarin de verwerping van de gegevensoverdracht wordt bevestigd.
  • Vervolledig en onderteken het aanvraagformulier voor de inschrijving en bezorg het aan je verzekeraar. Die kleeft er een verzekeringsvignet op.
  • Stuur deze documenten vervolgens op naar de DIV.
    Je kan ook terecht
     bij het DIV-loket in Brussel (Vooruitgangstraat 60, 1210 Brussel) of bij een lokaal bijkantoor. Let wel op want je dient vooraf een afspraak te maken.
  • De plaat wordt vervolgens bij je thuis geleverd door bpost.

• Tweedehandsvoertuig dat al door een vorige eigenaar was ingeschreven (type Bromfiets, driewieler, vierwieler, elektrische fiets :  ≤125cc  OF  ≤11kW en ≤45km/u) :

  • Ga naar één van deze Bpost-kantoren voor een preregistratie van het voertuig op basis van het inschrijvingsbewijs van de vorige eigenaar (of een attest van verlies van de politie). De gegevens worden daar nagekeken en het inschrijvingsbewijs (of het attest) wordt ongeldig gemaakt. Kostprijs : 12 euro;

Let op: niet elk postkantoor biedt dit aan. Zoek hier welke postkantoren mijn tweedehandsvoertuig kunnen herinschrijven.

  • Vervolledig en onderteken het aanvraagformulier voor de inschrijving dat je bij bpost ontvangt;
  • Bezorg het aanvraagformulier voor de inschrijving, samen met het origineel ongeldig gemaakt inschrijvingsbewijs (of attest) aan je verzekeraar. Die kleeft er een verzekeringsvignet op;
  • Stuur het document naar DIV samen met het vroegere inschrijvingsbewijs. Je kan ook terecht bij het DIV-loket in Brussel of bij een lokaal bijkantoor. Maak hiervoor wel vooraf een afspraak. Je ontvangt je plaat daarna thuis met de post.

Oeps! De vorige eigenaar heeft zijn inschrijvingsbewijs niet meer! In dat geval moet hij naar een politiekantoor gaan om er een bewijs van verlies af te halen. Dat document is dan geldig als inschrijvingsbewijs.

• Tweedehandsvoertuig dat nooit werd ingeschreven:
Hier hangt alles af van de datum van de eerste inschrijving van het voertuig.

  • Na 10 december 2015? In dit geval moet je bij je dossier een dedouanering voegen. Dat document wordt afgeleverd door de douane op het moment van de invoer van het voertuig in België. We raden ook aan om het gelijkvormigheidsattest bij het dossier te voegen.
  • Voor 10 december 2015? In dit geval is de dedouanering niet nodig, op voorwaarde dat je wel een gelijkvormigheidsattest kunt voorleggen.
  • Vervolledig en onderteken vervolgens het aanvraagformulier voor de inschrijving dat je van je verzekeraar ontving. Hij zal er een verzekeringsvignet op kleven.
  • Stuur je inschrijvingsaanvraag en de bijlagen naar DIV om je plaat via de post te ontvangen. Je kan ook terecht bij het DIV-loket in Brussel of bij een lokaal bijkantoor. Maak hiervoor wel vooraf een afspraak.

Oeps! Je hebt geen gelijkvormigheidsattest? In dat geval dien je een geldig homologatieattest of een duplicaat, afgeleverd door de invoerder, voor te leggen. Het heeft daarentegen geen zin om naar de politie te gaan. Zij zullen je geen bewijs van verlies bezorgen voor voertuigen die niet zijn ingeschreven. Opgelet: voertuigen zonder homologatieattest mogen de weg niet op!

Hoeveel kost een inschrijving?
De prijs van de kentekenplaat en het inschrijvingsbewijs bedraagt 30 euro. Dat bedrag betaal je contant aan de postbode wanneer bpost de plaat bij je thuis aflevert, of rechtstreeks aan het loket van DIV.
Let op voor een boete!
Is je voertuig nog niet ingeschreven en ga je wel de weg op? Dan riskeer je een sanctie. Volgens de wet is dit een tweedegraadsovertreding. Als de politie je tegenhoudt, krijg je dus een boete van 116 euro. Reden te meer om alles onmiddellijk in orde te brengen.
Wist u dit al?

> Bij Ethias krijg je 15% korting op je BA als je een elektrische of hybride bromfiets koopt. Meer info.

> Ben je van plan om binnenkort een elektrische fiets te kopen?
Dit is wat u moet weten.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.