In België hebben we uiteraard het geluk dat we kunnen rekenen op een solidair sociale zekerheidssysteem dat een groot deel van de medische kosten terugbetaalt. Dat gebeurt via de verplichte ziekteverzekering van het ziekenfonds. De mutualiteit betaalt echter niet alles terug, dat is bijvoorbeeld het geval na een ziekenhuisopname. 20% van de kosten van een opname blijven ten laste van de patiënt.
En net daar komt de hospitalisatieverzekering in actie: die verzekering betaalt namelijk tal van medische kosten terug die uw ziekenfonds niet terugbetaalt bij een ziekenhuisopname. Het gaat om uw persoonlijk aandeel (het remgeld), maar ook supplementen op erelonen van artsen, verblijfskosten als u in een eenpersoonskamer verblijft, niet-terugbetaalde medicatie, nieuwe medische technieken, verbanden en medische hulpmiddelen zoals protheses of pijnpompen. Ook ambulante verzorging voor of na uw ziekenhuisopname, een extra bed voor in de kamer van uw kind .... Allemaal zaken die gedekt worden door uw hospitalisatieverzekering (kijk natuurlijk wel altijd uw contract goed na).
Bekijk hier het verschil tussen een ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering in detail.
Let op: een hospitalisatieverzekering betaalt doorgaans alleen de kosten voor de verzorging terug. Niet-medische uitgaven, zoals telefoongesprekken, wifi of de huur van een televisietoestel of koelkast worden meestal niet terugbetaald. De verzekeraar kan ook een vrijstelling (franchise) toepassen. In het geval van een vrijstelling moet u zelf een deel van de kosten betalen. Tot slot worden bepaalde prestaties nooit terugbetaald. Denk aan esthetische ingrepen of verjongingsbehandelingen. Bekijk dus altijd goed de algemene voorwaarden van uw contract.
Kanker, multiple sclerose, diabetes, de ziekte van Parkinson ... Het zijn allemaal zware ziekten die een lange behandeling vereisen met vaak een extreem hoge kostprijs. Onderzoeken, consultaties, ziekenhuisopnames, behandeling, comfortzorg, verplaatsingen ... Al deze kosten kunnen zwaar doorwegen op het gezinsbudget dat het vaak tijdens de ziekte al zonder een deel van de inkomsten moet stellen.
Gelukkig nemen de beste hospitalisatieverzekeringen ook de kosten voor medische zorgen op zich voor een hele reeks ernstige ziekten (de lijst varieert naargelang de verzekeraar) tijdens de volledige duur van de ziekte, zelfs als de verzorging geen ziekenhuisopname vereist. Ethias dekt 33 ernstige ziekten, dat is meer dan de meeste verzekeraars. Bij een ziekenhuisopname voor een ernstige ziekte betaalt onze verzekering Hospi Quality+ bovendien een reeks niet-medische hulp aan huis of esthetische producten terug die verband houden met uw ziekte (zoals een hoofddoek, een tulband of een hydraterende crème).
De tussenkomst van de hospitalisatieverzekering blijft doorgaans niet beperkt tot uw verblijf in het ziekenhuis zelf. Zo kan de verzekering ook kosten terugbetalen die verband houden met uw ziekenhuisopname, zowel ervoor als erna en dat gedurende verschillende maanden. Dat noemen we ambulante zorg. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om preoperatieve consultaties en controles, bloedonderzoeken, medische beeldvorming, thuisverpleging, sessies bij de kinesist, psychotherapeut of vroedvrouw, geneesmiddelen en verbanden, medisch materiaal zoals spalken, krukken of protheses, de huur van een ziekenhuisbed voor thuis, ... Op voorwaarde dat al deze kosten rechtstreeks verband houden met de reden van uw ziekenhuisopname.
Wanneer u weer thuis bent, hebt u misschien enkele sessies acupunctuur of osteopathie nodig om de pijn te verlichten? Of postnatale verzorging na uw bevalling? Met een kwaliteitsvolle hospitalisatieverzekering kunt u ook dan op een duwtje in de rug rekenen.
In een notendop! Dit betaalt de hospitalisatieverzekering terug:
Opgelet: de bedragen en plafonds voor de tussenkomst kunnen verschillen naargelang de verzekeraar.