Is uw auto klaar voor de vakantie? Een kleine check-up is een must!

Is uw auto klaar voor de vakantie?  Een kleine check-up is een must!
Image(s) licensed by Ingram Image
Een kleine check-up van uw auto is een must als u veilig wilt aankomen op uw bestemming. Maar hebt u wel gecheckt of uw wagen klaar is voor die lange tocht in de hitte?

Zoals de meeste Belgen vertrekt u deze zomer met de auto op vakantie. Hoera, vrijheid! Maar is uw wagen voorbereid om al die kilometers te slikken? Een goede raad: vergeet niet om uw auto te (laten) controleren voor u aan de tocht begint. Het zou jammer zijn om de mooiste tijd van het jaar te laten vergallen door autopech.
10 punten die u zelf kunt controleren
#1: de banden
Het allereerste wat u nakijkt, is de slijtage van uw banden. Controleer de slijtage-indicatoren in de groeven van uw banden. Een band in goede staat heeft een profieldiepte van 1,6 mm over het hele oppervlak. Kijk hier hoe u de slijtage van uw banden kunt nagaan aan de hand van een muntstuk. Ga ook op zoek naar beschadigingen die weinig goeds voorspellen: een snede, uitstulping, nagel, het rubber dat loslaat ... Zijn uw banden te versleten? Laat ze dan zeker vervangen!

Een tweede belangrijk punt om te controleren is de bandenspanning. Pomp uw banden extra op de dag voor u vertrekt. Uw auto zal zwaarder geladen zijn dan gewoonlijk en u zal vooral op snelwegen rijden (hoge snelheid). Met een goede bandenspanning heeft uw auto een betere wegligging en verbruikt hij minder brandstof.

Al deze tips gelden natuurlijk ook voor de banden van uw caravan en/of uw reservewiel. Ligt er trouwens in uw kofferruimte een autokrik en andere tools om een band te vervangen?

#2: de ruitenwissers
Komt u in een fel zomeronweer terecht? Als uw ruitenwissers vuil of versleten zijn, ziet u misschien plots niks meer. Reinig en ontvet uw wissers dus voor- en achteraan. Vervang ze als dat nodig is. Check natuurlijk ook het ruitensproeierreservoir en voeg desnoods vloeistof toe.
Check of je ruitenwissers in orde zijn voor je vertrekt
© Topntp26 - Freepik.com
#3: de lichten
Een ander punt dat u zelf kunt nakijken: uw grote lichten, standlichten en richtingaanwijzers. Doe dit met zijn tweeën: de ene aan het stuur, de andere voor en daarna achter de auto. Als er niemand is om u te helpen, parkeer dan met de voorkant naar een muur of etalage gericht. Een kapot lampje? Kijk in het instructieboekje van uw auto om te weten welk type lampje u nodig heeft (maar een paar euro in een speciaalzaak) en hoe u het vervangt. Moeilijk? Helemaal niet! Bekijk deze tutorial.

#4: de voorruit
Controleer de staat van uw voorruit en de andere autoruiten Een eenvoudig sterretje kan vlug gevaarlijk worden. Als het kleiner dan een muntstuk is, kan het makkelijk volledig hersteld worden. Wacht dus niet tot de barst groter wordt. En vergeet niet om voor een goede zichtbaarheid uw autoruiten te wassen, zowel aan de buiten- als binnenkant.
Denk hier ook aan!
Controleer de batterij van uw afstandsbediening voor centrale vergrendeling en de vervaldatum van uw brandblusapparaat. En is uw groene kaart nog geldig?
#5: het oliepeil
Een regelmatig te controleren onderdeel, en niet alleen voor u op reis vertrekt. Het is trouwens helemaal niet moeilijk. Open de motorkap, verwijder de dop van het oliereservoir, haal de peilstok eruit, veeg hem schoon met een vod, duw hem opnieuw in het reservoir tot hij niet dieper kan en haal hem er terug uit. Als het bevochtigde deel onder of dichtbij het minimumpeil ligt, moet u absoluut olie bijvullen!

#6: de koelvloeistof
Hierdoor blijft uw motor op dezelfde temperatuur en raakt hij niet oververhit. Deze vloeistof is dus essentieel voor de goede werking van uw auto. Hier ziet u hoe u de vloeistof zelf bijvult. Let op: om geen brandwonden op te lopen doet u dit als uw motor afgekoeld is! Gebruik geen water, maar een speciale koelvloeistof.

#7: de remvloeistof en remmen
Remmen die niet meer werken? Een nachtmerrie! Om dit scenario te voorkomen moet u de remvloeistof controleren. Het niveau van het reservoir in de motorruimte moet tussen het minimum- en maximumpeil liggen. Is dat niet het geval? Vul dan meteen het reservoir bij. Is het niveau abnormaal laag? Dan kijkt u best even of uw remvoeringen niet versleten zijn.

Zijn uw remmen nog in goede staat?
Hoort u een geluid of een gepiep als u remt? Er zit misschien vuil in uw remsysteem. Of uw remvoeringen zijn te ver afgesleten zodat de basisplaat van het remblok de schijven raakt. Dit is gevaarlijk! U gaat dan best zo vlug mogelijk naar een garage.

Is uw handrem oké? Een trucje: trek de handrem aan en tel het aantal klikken van de hefboom alvorens de rem volledig aangetrokken is. Minder dan 6 is goed. Meer? Dan moet u de handrem laten afstellen in de garage.

#8: de luchtfilter en interieurfilter
Een vuile luchtfilter is niet goed want dit blokkeert de luchtaanvoer in uw motor. Resultaat: extra brandstofverbruik, bijkomende vervuiling en een minder performante motor. Dus, als u de indruk heeft dat uw motor niet meer zo goed optrekt of een dikke, donkere uitlaatrook voortbrengt, vervangt u best de filter! Bekijk hier hoe u dat doet. Of volg de instructies in uw autohandleiding.

De interieurfilter filtert de pollen en vervuiling zodat u in de wagen gezondere lucht inademt. Als hij verzadigd is, functioneert hij niet meer en kan hij zelfs een probleem vormen als u uw voorruit wilt ontwasemen. Om de filter te vervangen volstaat het vaak de filterhouder achter het handschoenenkastje los te schroeven. Maar bij sommige automodellen bevindt deze filter zich onder het dashboard, de motorkap of de ruitenwissers. Een blik in het instructieboekje van uw auto helpt u op weg.
Check of je airco goed werkt voor je met de auto vertrekt
#9: de airco
U gaat honderden kilometers afleggen en misschien wel in enkele grote files terechtkomen. Het is dan belangrijk om het hoofd koel te houden. Werkt uw klimaatregeling naar behoren? Check dit vóór de afreis! Een kleine tip? Als uw auto lang in de felle zon heeft gestaan, open dan eerst alle portieren om zoveel mogelijk warmte uit de auto te laten ontsnappen. Zo vermijdt u dat uw airconditioning op volle toeren moet draaien en dus heel veel verbruikt!

#10: de batterij
Een lange rit is zwaar voor de batterij. Start uw motor meteen? Een lege batterij komt niet alleen ’s winters voor. Gebruik een multimeter om na te gaan of de uwe nog goed werkt.
Kies voor de check-up voor een vaste prijs die garages aanbieden!
Geen kaas gegeten van autotechniek? Laat uw wagen dan nakijken door een professional. Dan kunt u op beide oren slapen. Garagehouders bieden vaak een all-in check-up aan voor een heel voordelige prijs. Het zal u in elk geval minder kosten dan een dure herstelling in het buitenland! Maar maak op tijd een afspraak. Het is vaak heel druk in de garages vóór de grote vakantie.

Vertrekt u met uw caravan of aanhangwagen?
Hoeveel wegen deze voertuigen? Moet u ze inschrijven of heeft u een speciale verzekering nodig?
U vindt hier alle informatie.

Autopech op vakantie?
Met Ethias Assistance Car & Family  is dat vlug opgelost. Uw auto wordt hersteld of naar een garage getakeld, waar u zich ook in Europa bevindt. En op gelijk welk uur overdag of’s nachts!
Een auto-ongeval in het buitenland?
Dit zijn de 5 dingen die u moet doen.

Niks vergeten vóór u vertrekt?
Wist u dat het in sommige landen verplicht is om verschillende fluohesjes of een tweede gevarendriehoek in de auto te hebben?
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.