De overeenkomst moet op papier
Vanaf september is een schriftelijke huurovereenkomst verplicht. Ze is bovendien duidelijker en bevat een aantal minimale vermeldingen, net als de rechten en plichten van elke partij. Daarnaast mogen in de toekomst huurprijzen alleen worden geïndexeerd als de contracten volgens de regels werden geregistreerd.
Wat met nieuwe woonvormen?
Verblijven zoals blokhutten, wooncontainers, mobiele woningen, joerten, woonboten en caravans zijn tegenwoordig heel populair. Maar niemand weet eigenlijk goed hoe het hiermee op juridisch vlak zit. Vanaf september worden ook deze woonvormen opgenomen in de wetgeving en is een schriftelijke huurovereenkomst noodzakelijk.
Een wanbetaler? Nee, bedankt.
Het principe dat de eigenaar zelf kan kiezen aan wie hij zijn onroerend goed verhuurt, blijft uiteraard van kracht. Maar om discriminatie te voorkomen mag de eigenaar in de nieuwe wetgeving 8 gegevens of bewijsstukken aan zijn toekomstige huurder vragen:
Plaatsbeschrijving = key
De woning moet beantwoorden aan de minimumvereisten op het gebied van gezondheid, veiligheid en comfort. Er moet ook een plaatsbeschrijving worden opgemaakt voor de nieuwe huurder in de woning zijn intrek neemt.
Verplichte brandverzekering voor de huurder
Tot nu toe was dit niet verplicht. Vandaag stelt de nieuwe wetgeving dat de huurder zijn huurdersaansprakelijkheid moet dekken zodra hij de woning betrekt. Als hij schade toebrengt aan het gehuurde goed kan hij op die manier een beroep doen op zijn verzekering voor de herstellingen. Heeft u nog geen huurdersverzekering? Doe een simulatie om uw prijs te berekenen.
Als de huurder deze verplichting niet nakomt, kan de eigenaar dankzij de nieuwe huurwet een dergelijke verzekering afsluiten en de kosten ervan doorrekenen aan de huurder. De franchise is dan voor rekening van de huurder als hij aansprakelijk wordt gesteld.
Gaat u uw woning verhuren? Denk eraan om uw gebouw goed te verzekeren met een Woningverzekering speciaal voor eigenaars.
Het studentenkot krijgt meer waardering
Het nieuwe studentenhuurcontract sluit beter aan bij het studentenleven van vandaag (Erasmus, stages in een andere stad …) en wordt afgesloten voor een maximumduur van 12 maanden. En het is verlengbaar in onderlinge overeenstemming.
Wat verandert er voor kotstudenten?
Wanneer gaat de nieuwe regelgeving rond huurcontracten van start?Vanaf 1 september 2018. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft al nieuwe regels rond huren ingevoerd in januari 2018. In Vlaanderen zullen de nieuwe maatregelen pas in 2019 in werking treden.
Bekijk het complete overzicht van alle wijzigingen in Wallonië.
Woont u in Brussel?